Jamie Oliver posvetio slatki recept sinu princa Harryja i Meghan Markle

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BxhX7tBnkn0/

Slavni chef, Jamie Oliver, koji se trenutno bori s financijskim problemima jer je propao njegov lanac restorana, pokušao je skrenuti misli na nešto lijepo te smislio novi recept inspirisan sinom kraljevskog para, princa Harryja i Meghan Markle.  Nova slastica dobila je ime Archie.

– Ovo je bezvremenski klasik – jagode, biskvit, šlag, vanilija. Sjajno ide uz poslijepodnevni čaj – poručio je Jamie Oliver.

View this post on Instagram

@jamieoliver gets carried away again.

A post shared by 𝚁𝙸𝙲𝙷 (@richardherd) on

Archiejeva kraljevska rolada

Sastojci:

400 g jagoda  

6 velikih jaja iz slobodnog uzgoja  

200 g sitno mljevenog smeđeg šećera,

kašičica ekstrakta vanilije  

limun  

150 g oštrog brašna 

150 g kvalitetnog džema od jagode  

3 kašike sirupa od bazge  

štapić vanilije 

600 ml slatkog vrhnja  

šećer u prahu  

7 g liofiliziranih jagoda  

3 svežnja svježe mente

Priprema :

Šest jagoda narežite na tanke kriške. Lim dimenzija 35 x 40 cm prekrijte papirom za pečenje te po njemu poslažite tanke kriške jagoda. Stavite lim u hladnu rernu i pustite da se u njoj ugrije na 180 Celzijevih stepeni. Kad rerna postigne željenu temperaturu, izvadite lim s jagodama. Cijela jaja miksajte sa šećerom i ekstraktom vanilije najmanje pet minuta, dok se smjesa ne utrostruči i postane blijeda. U smjesu naribajte koricu limuna, a potom umiješajte brašno. Smjesu prelijte preko jagoda. Pecite 15-ak minuta, odnosno dok ne dobije zlatno-žutu boju. Drugi papir za pečenje pospite kašikom šećera pa pečeni biskvit premjestite na taj papir tako da su jagode prema dolje i zarolajte ga. Sitno narežite preostale jagode, stavite ih u zdjelu s džemom i sirupom od bazge. Sve dobro izmiješajte i pustite da macerira. Slatko vrhnje istucite u šlag sa sjemenkama vanilije i kašikom šećera u prahu. Liofilizirane (freeze-dried) jagode u blenderu usitnite u fini prah. Odrolajte biskvit te na njega namažite mješavinu maceriranih jagoda i većinu šlaga. Zarolajte biskvit pa roladu ukrasite ostatkom šlaga i jagoda, listićima mente i pospite prahom od jagoda.

Pročitajte još