Recepti

Razmazite vaša čula domaćim sladoledom

Boljeg osvježenja u toku vrelih ljetnih dana zasigurno nema od sladoleda. Iako ga je jednostavnije i brže kupiti, savjetujemo vam da probate napraviti domaći sladoled koji je jednako ukusan kao i onaj iz trgovine, a ono što je najbolje jeste što vam za njegovu ne treba mnogo vremena

Čokoladna fantazija

Sastojci:

2 jaja i 2 žumanjka, 10 dag šećera u prahu, 25 dag čokolade za kuhanje, 6 dl slatkog vrhnja

Priprema:

Izmiksajte jaja, žumanjke i šećer pa dodajte čokoladu i pola slatkog vrhnja koje ste prethodno istopili na pari. Smjesu zgusnite na pari. Izmiksajte ostatak vrhnja, pa umiješajte u ohlađenu čokoladnu smjesu. Stavite u posudice pa u duboko zamrzavanje.

Jednostavni sladoled od banane

Sastojci:

2 zrele banane, kašičica ekstrakta od vanilije, kašika bademovog mlijeka

Priprema:

Prije početka pripreme banane izrežite na kolutove i zamrznite, pa ih izvadite pola sata prije miksanja s ostalim sastojcima. Sve sastojke stavite u blender i miksajte sve dok ne dobijete finu kremu koja u zamrzivaču treba biti 15-tak minuta.

Egzotični sladoled od manga i kokosa

Sastojci:

pola manga, pola banane, 2 dl soka od banane ili ananasa, 3-4 kašike ruma s okusom kokosa, 2 kašike soka limete, prstohvat soli

Priprema:

Pomiješajte komade oguljenog voća u blenderu sa sokom, soli, rumom i limetinim sokom. Mješavinu izlijte u kalupe za sladolede i stavite u zamrzivač. Nakon što se počne zaleđivati, dvadesetak minuta, utisnite drvene štapiće i vratite u zamrzivač dok se skroz ne zalede.

Sladoled od šumskog voća

Sastojci:

2 zrele banane, kašičica ekstrakta vanilije, kašika bademovog mlijeka, pola šoljice zamrznutog šumskog voća

Priprema:

Banane prvo narežite i ostavite da se zalede, pa ih izvaditi iz zamrzivača pola sata prije dodavanja drugih sastojaka. Kad su banane malo omekšale dodajte pola šolje zamrznutog šumskog voća, bademovo mlijeko i vaniliju. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine, prelijte u posudu i stavite nazad u zamrzivač na 15-20 minuta da se sladoled stvrdne.

Pratite nas na društvenim mrežama