Brza i ukusna torta sa jagodama

Piše: Redakcija

Foto: Unsplash

Sezona je jagoda, pa ih iskoristite da napravite jednostavnu, ali ukusnu tortu kojoj ćete obradovati cijelu porodicu.

Sastojci:

Za biskvit:

– 4 jaja
– 4 kašike šećera
– 4 kašike oštrog brašna
– prstohvat soli

Za kremu:

– 500 grama jagoda
– 80 grama šećera u prahu
– 500 ml slatkog vrhnja
– malo pakiranje želatina (10 grama)

strawberries

Foto: Unsplash

Priprema:

Razdvojite bjelanjke od žumanaca. U posudi dobro izmiksajte žumankei šećer. U drugoj istucite bjelanjke s prstohvatom soli. Snijeg od bjelanjaka naizmjence s brašnom dodajite u mješavinu žumanaca i šećera.

Okrugli kalup za torte namažite maslacem i pospite s malo krušnih mrvicaUlijte smjesu u kalup i pecite u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni oko 20-tak minuta. Nakon pečenja ostavite biskvit da se potpuno ohladi.

Jagode, šećer i slatko vrhnje izblendajte. Pripremite želatin i zatim ga umiješajte u kremu. Prelijte kremu preko biskvita i stavite u frižider na nekoliko sati kako bi se stisnula.

Ukrasite po želji. 

Pročitajte još