Ono što jedemo utječe na naše zdravlje i na zdravlje naših najbližih. Samo 100 posto organske namirnice pripremljene na jednostavan, brižan i strpljiv način mogu biti sinonim za pravu, istinsku hranu. Budite sigurni šta jedete, pa vašoj porodici pripremite slasni hljeb u kojem će zasigurno uživati
Hljeb sa sjemenkama
Sastojci:
250 g integralnog brašna od pira
250 g pšeničnog brašna
1,5 kašičica soli
20 g svježeg kvasca
1,5 kašičica šećera
350 ml mlake vode
sjemenke suncokreta, sezama i maka
jaje i kašika vode za premazivanje
malo soli
Priprema:
U manjoj zdjelici razmrvite kvasac, dodajte šećer i 50 ml tople vode, dobro promiješajte i ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi. U većoj zdjeli pomiješajte pirovo i pšenično brašno, posolite, promiješajte, pa dodajte pripremljeni kvasac i ostatak vode i umijesite tijesto. Kada postane glatko i elastično, formirajte ga u kuglu i vratite u zdjelu koju ste premazali s malo ulja. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže oko sat. Kada je tijesto izraslo, pažljivo ga premjestite na radnu površinu koju ste posuli s malo brašna, lagano ga rukama napravite u obliku valjka i složite u lim za pečenje obložen papirom ili silikonskom podlogom pa ostavite pokriveno još 30 minuta. Razmutite jaje s malo vode, premažite hljepčiće i pospite ih sjemenkama. Po želji još malo posolite. Stavite hljepčiće u zagrijanu rernu i pecite 30 minuta na 200°C, dok ne dobiju lijepu boju.
Hljeb koji se ne mjesi
Sastojci:
450 g pšeničnog i pirovog brašna
350 ml mlake vode
1/4 kašičice suhog kvasca
kašičica soli
Priprema:
U zdjeli pomiješajte brašno, so i kvasac, pa dodajte vodu i samo promiješajte da se sastojci sjedine. Pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi 12 do 16 sati. Tijesto će tokom stajanja malo narasti, biti puno balončića i postati ljepljivo. Pobrašnite radnu plohu, istresite tijesto, pobrašnite ga odozgo i lagano rukom rastanjite. Preklapajte tijesto sa svih strana prema sredini. Čistu kuhinjsku krpu obilno pobrašnite pa tijesto prebacite na krpu, zamotajte ga u nju i ostavite oko dva sata. U rernu stavite zdjelu s poklopcem u kojoj će se kasnije peći hljeb, ugrijte na 250°C, pa kada se sve zagrije, vruću zdjelu pažljivo izvadite iz rerne, u nju stavite odstajalo tijesto, poklopite, vratite u rernu i pecite 30 minuta. Zdjelu izvadite, maknite poklopac i ponovo vratite u rernu na još 15 minuta. Pečeni hljeb izvadite iz zdjele i stavite na rešetku.
Proteinski hljeb
Sastojci:
4 jaja
500 g posnog sira
250 g sitnijih zobenih pahuljica
1,5 kašičica soli
2 kašike praška za pecivo
3 kašike lagano mljevenih lanenih sjemenki i nekoliko kašika za posipanje
3 kašike suncokretovih sjemenki i nekoliko kašika za posipanje
Priprema:
U većoj zdjeli izmutite jaja, dodajte so, posni sir, zobene pahuljice, prašak za pecivo, lagano samljeveni lan i suncokretove sjemenke. Sve dobro izmiješajte do kompaktne smjese. Smjesu prebacite u lim za pečenje obložen papirom. Sipajte još malo lanenih i suncokretovih sjemenki te ih lagano pritisnite. Pecite u rerni prethodno zagrijanoj na 180°C, oko 40-50 minuta. Napravite provjeru čačkalicom, ako ona izlazi van čista, hljeb je pečen.
Banana hljeb bez šećera
Sastojci:
3 veće banane
6-8 hurmi
jaje
230 g brašna
šaka brusnica
šaka i po oraha
dvije kašike maslinovog ulja
prašak za pecivo
Priprema:
U jednu zdjelu stavite oguljene banane i ispasirajte ih viljuškom dok ne dobijete pire. U banane dodajte jaje. Hurme potopite u vrelu vodu na desetak minuta, odstranite im košpice, stavite u blender dok ne dobijete glatku smjesu, potom je dodajte bananama. U drugu zdjelu izmjerite 230 grama brašna. U brašno dodajte krupno sječene orahe i brusnice. Nakon toga, brašnu dodajte prašak za pecivo i mrvicu soli. Spojite obje smjese, dobro miješajte dok se ne sjedine, a nakon toga dodajte dvije kašike maslinovog ulja. Pecite u visokoj posudi za hljeb 45 minuta na 180 Celzijevih stepeni.
Ž2= Mekani kukuruzni hljeb
Ž7= kukuruzni
Sastojci:
250 g mekog pšeničnog brašna
150 g kukuruznog brašna
1/2 kesice suhog kvasca
1/2 kesice praška za pecivo
kašičica šećera
kašičica soli
150 ml mlijeka
50 ml vode
50 ml ulja
ovsene pahuljice za posipanje
Priprema:
U zdjeli izmiješajte sve suhe sastojke: obje vrste brašna, suhi kvasac, prašak za pecivo, šećer i so. Uspite toplo mlijeko i mlaku vodu, a potom ulje. Prvo kuhačom sve dobro izmiješajte i sjedinite, a potom rukom umijesite fino glatko tijesto. Formirajte ga u lopticu, ostavite u zdjeli i prekrijte kuhinjskom krpom, pa ostavite da naraste 30 minuta. Pripremite kalup za hljeb i obložite ga pek papirom. Tijesto formirajte u veknicu i prebacite ga u kalup, po želji zasijecite na nekoliko mjesta oštrim nožem pa ostavite tako da stoji još 30-40 minuta, da još malo naraste. Zagrijte rernu na 250 Celzijevih stepeni. Izrasli hljeb poprskajte malo vodom pa pospite po želji ovsenim pahuljicama. Pecite oko 25 minuta, dok lijepo ne porumeni.
Heljdin hljeb
Sastojci:
kesica kvasca
½ litra mlake vode
500 grama heljdinog brašna
kašičica soli
kašičica šećera
3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Sipajte heljdino brašno u veću zdjelu i u njega dodajte kesicu kvasca, so i šećer. Izmiješajte i dodajte maslinovo ulje. Potom postepeno dodajite mlaku vodu i dobro zamjesite da se u potpunosti sjedini u masu. Nakon toga, ostavite da tijesto nadođe oko pola sata do 40 minuta. Uključite rernu na 250 Celzijevih stepeni da se ugrije, a u međuvremenu podmažite pleh i stavite tijesto u njega da se peče oko 45 minuta na temperaturi od 200 Celzijevih stepeni.