Sirup od ruže: Idealan za vruće ljetne dane

Piše: Redakcija

Ruža svojom ljepotom i mirisom ističe se u brojnim buketima te se gotovo uvijek odabire za posebne prilika kada se svečanost i važnost trenutka želimo naglasiti i cvijećem. Ali ono što se manje zna jeste da ruža ima i ljekovita svojstva koja skrivaju njene baršunaste latice. U narodnoj medicini ističe se i kao lijek za jetru i crijeva, a u kozmetičkoj industriji odavno je prepoznat njen blagotvoran utjecaj na vitalnost kože.

Kako biste se što bolje rashladili u vrelim ljetnim danima predlažemo vam da koristite sirup od ruže čija priprema ne zahtjeva mnogo vremena  i veliko kulinarsko umjeće.  Čarobna kraljica cvijeća ima i ljekovita svojstva jer njezine baršunaste latice skrivaju vitamine A, C i E, flavonide i ostale bio-aktivne spojeve. Sigurni smo da će u njemu uživati odrasli i djeca koja će zbog ovog posebnog okusa, ali i privlačne boje, kupovne sokove staviti u drugi plan.

 

RECEPT ZA SIRUP OD RUŽE

Tri četvrt staklenke zapremine od 5 litara napuniti laticama ruža. Dodati 4 dkg limunske kiseline, naliti vode skoro do vrha. Pokriti tanjirićem, ali ne poklopcem. Ostaviti deset dana na suncu. Procijediti. Zašećeriti (koliko ima litara tekućine, toliko je potrebno kilograma šećera). Miješati i staviti da stoji u poklopljenoj posudi dok se šećer ne rastopi. Sirup uliti u boce i dobro zatvoriti.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti