Zapečeni šampinjoni sa sirom

Piše: Redakcija

Sastojci:

1 kg šampinjona

100 g pancete

120 g luka

kašičica Vegete

3 čehna bijelog luka

kašičica crvene slatke mljevene paprike

kašika pšeničnog oštrog brašna

200 ml slatkog vrhnja za kuhanje

2 kašike nasjeckanog peršuna

100 g naribanog parmezana

kašika putera

Slikovni rezultat za Zapečeni šampinjoni sa sirom

Priprema

Šampinjone operite i narežite na listiće. Pancetu narežite na kockice, kratko popecite, dodajte sitno nasjeckani luk, kratko dinstajte, te potom dodajte Vegetu i protisnuti bijeli lukte još malo dinstajte. Dodajte šampinjone i dinstajte oko 5 minuta, dok dio tekućine ne ispari. Pospite paprikom i brašnom i promiješajte. Dolijte vrhnje i kratko prokuhajte. Umiješajte peršun i pola parmezana. Pripremljene gljive izlijte u vatrostalnu zdjelu, pospite ostatkom parmezana i prekrijte tankim kriškama putera. Pecite u rerni zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta.

Pročitajte još