Sastojci:
1 kg šampinjona
100 g pancete
120 g luka
kašičica Vegete
3 čehna bijelog luka
kašičica crvene slatke mljevene paprike
kašika pšeničnog oštrog brašna
200 ml slatkog vrhnja za kuhanje
2 kašike nasjeckanog peršuna
100 g naribanog parmezana
kašika putera
Priprema
Šampinjone operite i narežite na listiće. Pancetu narežite na kockice, kratko popecite, dodajte sitno nasjeckani luk, kratko dinstajte, te potom dodajte Vegetu i protisnuti bijeli lukte još malo dinstajte. Dodajte šampinjone i dinstajte oko 5 minuta, dok dio tekućine ne ispari. Pospite paprikom i brašnom i promiješajte. Dolijte vrhnje i kratko prokuhajte. Umiješajte peršun i pola parmezana. Pripremljene gljive izlijte u vatrostalnu zdjelu, pospite ostatkom parmezana i prekrijte tankim kriškama putera. Pecite u rerni zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta.