Jela koja volimo na drugačiji način

Piše: Redakcija

Povrće ne morate pripremati onako kako su vas naučile baka, nana ili mama, niti varivo isključivo mora da se kuha u slanoj vodi, s mrvicama i u gustoj juhi. Bajramski praznici su iza nas, ali to ne znači da se porodični ručkovi trebaju zapostaviti. Povrće neka obavezno bude na meniju

 Namaz od patlidžana i sezama

Sastojci:

1 kg patlidžana

2-3 kašike tahini paste

čehno bijelog luka

2-3 kašike nasjeckanog svježeg peršuna

kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja

kašika limunovog soka i malo morske soli

2-3 kašike grčkog jogurta

 

Priprema

Nakon što ste ispekli patlidžane u rerni, njegovo mekano meso pustite da se ohladi. U blenderu usitnite sve sastojke osim maslinovog ulja. Kada smjesa postane homogena i nalik namazu, dodajte i maslinovo ulje te sve još jednom dobro smiksajte. Hladan namaz poslužite po želji, a preporučujemo prepečeni hljeb ili bruskete.

Kraljevska salata od celera i hrena

Sastojci:

velika glavica celera

5 dkg svježe ribanog hrena

riježanj jabuke

2 vrećice majoneze

šaka grubo sjeckanih oraha

 

Priprema:

Celer ogulite i krupnije naribajte, hren naribajte što sitnije pa ga dodajte celeru i promiješajte. Jabuku također naribajte krupnije pa dodajte naribanom celeru i hrenu. U sve dodajte orahe i majonezu i dobro povežite. Neka salata odstoji jedno vrijeme da se svi sastojci stisnu. Hladnu salatu poslužite kao predjelo ili je poslužite uz neko pečenje.

Varivo od kelja i krompira

Sastojci:

manja glavica kelja

3 krompira

luk

mrkva

200 ml temeljca

crvena paprika

lovorov list

so

biber

 

Priprema:

Luk nasjeckajte na sitno pa ga dinstajte na ulju. Za to vrijeme ogulite krompir i mrkvu i isijecite ih na kockice. Ubacite u zdjelu pa pustite da se dinstaju nekoliko minuta. Dodajte temeljac i kuhajte dok se krompiri ne skuhaju do pola. Dodajte još vode, začinite solju, biberom, crvenom paprikom i dodajte lovorov list. U smjesu ubacite nasjeckani kelj te kuhajte dok povrće ne omekša.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti