Povrće ne morate pripremati onako kako su vas naučile baka, nana ili mama, niti varivo isključivo mora da se kuha u slanoj vodi, s mrvicama i u gustoj juhi. Bajramski praznici su iza nas, ali to ne znači da se porodični ručkovi trebaju zapostaviti. Povrće neka obavezno bude na meniju
Namaz od patlidžana i sezama
Sastojci:
1 kg patlidžana
2-3 kašike tahini paste
čehno bijelog luka
2-3 kašike nasjeckanog svježeg peršuna
kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
kašika limunovog soka i malo morske soli
2-3 kašike grčkog jogurta
Priprema
Nakon što ste ispekli patlidžane u rerni, njegovo mekano meso pustite da se ohladi. U blenderu usitnite sve sastojke osim maslinovog ulja. Kada smjesa postane homogena i nalik namazu, dodajte i maslinovo ulje te sve još jednom dobro smiksajte. Hladan namaz poslužite po želji, a preporučujemo prepečeni hljeb ili bruskete.
Kraljevska salata od celera i hrena
Sastojci:
velika glavica celera
5 dkg svježe ribanog hrena
riježanj jabuke
2 vrećice majoneze
šaka grubo sjeckanih oraha
Priprema:
Celer ogulite i krupnije naribajte, hren naribajte što sitnije pa ga dodajte celeru i promiješajte. Jabuku također naribajte krupnije pa dodajte naribanom celeru i hrenu. U sve dodajte orahe i majonezu i dobro povežite. Neka salata odstoji jedno vrijeme da se svi sastojci stisnu. Hladnu salatu poslužite kao predjelo ili je poslužite uz neko pečenje.
Varivo od kelja i krompira
Sastojci:
manja glavica kelja
3 krompira
luk
mrkva
200 ml temeljca
crvena paprika
lovorov list
so
biber
Priprema:
Luk nasjeckajte na sitno pa ga dinstajte na ulju. Za to vrijeme ogulite krompir i mrkvu i isijecite ih na kockice. Ubacite u zdjelu pa pustite da se dinstaju nekoliko minuta. Dodajte temeljac i kuhajte dok se krompiri ne skuhaju do pola. Dodajte još vode, začinite solju, biberom, crvenom paprikom i dodajte lovorov list. U smjesu ubacite nasjeckani kelj te kuhajte dok povrće ne omekša.