Peciva za svaku priliku

Piše: Redakcija

Oduvijek ste htjeli sami napraviti pecivo koje ćete moći jesti cijelog dana, ali se do sada niste usudili? Donosimo jednostavan i brz recept za meka peciva koja možete jesti za doručak, ručak i večeru

Bagel pecivo vole svi

Sastojci:

500 g brašna

300 ml tople vode

2 kašičice soli

2 kašičice suhog kvasca

kašičica šećera

mak, susam, lan…

soda bikarbona

ulje

 

Priprema:

U toplu vodu dodajte kašičicu šećera, kašičicu brašna i kvasac. Pustite da se diže pet minuta, a u većoj zdjeli pomiješajte brašno i so. Kada se kvasac digne, dodajte ga u brašno i ostatak tople vode. Tijesto mijesite 10-ak minuta, dok ne dobijete lijepu, glatku kuglu. Uljem lagano premažite veću zdjelu, ubacite tijesto pa pustite da se diže barem sat, a nakon toga ga podijelite na jednake okruglice. Dobijene okruglice lagano pritisnite na sredini pa napravite rupu. Oblikovane bagelse ostavite da se dižu desetak minuta. Zagrijte vodu i u nju dodajte kašičicu sode bikarbone i pustite da zavrije. Jedno po jedno, u kipuću vodu ubacujte peciva pa ih kuhajte dok ne isplivaju na površinu. Kada isplivaju, okrenite ih i kuhajte još minutu s druge strane pa ih oprezno izvadite na papirnati ubrus i osušite. Prebacite ih na lim za pečenje, premažite umućenim jajetom, te pospite mješavinom sjemenki po izboru.

 

Pão de Queijo ili Brazilska peciva od tapioce i sira

Sastojci:

2,4 dcl mlijeka

1,2 dcl ulja

kašičica soli

280 gr tapioca brašna

2 jaja

100-150 gr parmezana

 

Postupak:

Rernu zagrijte na 235 Celzijevih stepeni. Pripremite dva lima za pečenje i obložite ih papirom. Mlijeko, ulje i so stavite u lonac na srednju temperaturu i čekajte da zakipi. Maknite s vatre pa dodajte tapioca brašno. Svo brašno dodajte odjednom i odmah krenite “agresivno” miješati drvenom kuhačom. Prebacite tijesto u zdjelu i miksajte ga nekoliko minuta. Zatim ubacite jedno po jedno jaje i miješajte dok se sve ne poveže. Dodajte parmezan, pa miksajte na najmanjoj brzini dok se ne umiješa. Oblikovanje kuglica je najlakše s grabilicom za sladoled. Između svake kuglice umočite grabilicu u zdjelu vode kako se tijesto ne bi lijepilo. Slažite kuglice na lim za pečenje i ostavljajte razmak između, jer će za vrijeme pečenja narasti. Temperaturu u rerni spustite na 175 Celzijevih stepeni te peciva pecite oko 25 minuta. Ako ste istovremeno stavili oba lima na pečenje, onda ih nakon 15 minuta zamijenite kako bi se ravnomjerno ispekli. Pustite da se malo ohlade, te ih jedite tople.

 

Pročitajte još