U toku ljeta mnogi izbjegavaju tjesteninu kako bi sačuvali svoju vitku liniju, no sada ne morate okrenuti leđa ukusnoj tjestenini. Možete je još uvijek zadržati u svojim tanjirima u nešto manjim količinama, hladnim i lakšim obrocima. Isprobajte hladne salate na bazi tjestenine s dodatkom povrća, voća laganog sira ili piletine.
Gran Fusilli s borovnicama, piletinom i limetom
Sastojci:
200 g Marodi Gran Fusilla
200 g pilećeg filea
manji žuti luk
2 limete
125 g borovnica
20 g ricotta sira
100 ml vrhnja za kuhanje
Svježa majčina dušica
Priprema:
Piletinu prokuhati u slanoj vodi 15 minuta. Procijediti i nasjeckati na manje komade. Limetama naribati koricu te ih iscijediti. Nasjeckati luk na tanke kriške i prodinstati na kašici ulja 3-5 minuta dok ne omekša. Dodati nasjeckanu piletinu i sok limete, 100 ml vrhnja za kuhanje i 25 g borovnica te kuhati 10 minuta dok se umak ne zgusne. Za to vrijeme skuhati Marodi Gran Fusille po uputama s pakovanja. Pomiješati Gran Fusille, piletinu, koricu limete, kašiku nasjeckane svježe majčine dušice i 20 g ricotte. Jesti toplo ili staviti u frižider na dva sata da se ohladi. Ovakvu vrstu salate možete praviti i sa drugim voćem i povrćem.