Lijena pita s jabukama

Piše: Redakcija

Volite pitu od jabuka, no nemate dovoljno vremena da je pripremite na tradicionalan način? Imamo rješenje za vas. Donosimo vam brz i ukusan recept za lijenu pitu od jabuka.

Sastojci za tijesto:

250 gr margarina

200 gr šećera

dva jaja

jedan prašak za pecivo

550 gr brašna

Fil:

1000 gr jabuka

1oo gr šećera

1oo gr oraha krupnije mljevenih

jedna kašičica cimeta

Posip:

šećer u prahu

malo cimeta ili badema u listićima

Priprema:

Umutiti margarin sa šećerom, dodati jaja pa još mutiti. Dodati brašno sa praškom za pecivo. Tijesto podijeliti na dva dijela. Prvi dio razvaljati u veličini tepsije ili kalupa staviti ga u tepsiju, na tijesto staviti pripremljeni fil od rendanih jabuka, šećera, oraha i cimeta. Razvaljati drugi dio tijesta i staviti preko fila. Kolač peći na oko 180 Celzijevih stepeni 35-4o minuta. Gotov kolač posuti šećerom u prahu sa malo cimeta.

Pročitajte još