Volite pitu od jabuka, no nemate dovoljno vremena da je pripremite na tradicionalan način? Imamo rješenje za vas. Donosimo vam brz i ukusan recept za lijenu pitu od jabuka.
Sastojci za tijesto:
250 gr margarina
200 gr šećera
dva jaja
jedan prašak za pecivo
550 gr brašna
Fil:
1000 gr jabuka
1oo gr šećera
1oo gr oraha krupnije mljevenih
jedna kašičica cimeta
Posip:
šećer u prahu
malo cimeta ili badema u listićima
Priprema:
Umutiti margarin sa šećerom, dodati jaja pa još mutiti. Dodati brašno sa praškom za pecivo. Tijesto podijeliti na dva dijela. Prvi dio razvaljati u veličini tepsije ili kalupa staviti ga u tepsiju, na tijesto staviti pripremljeni fil od rendanih jabuka, šećera, oraha i cimeta. Razvaljati drugi dio tijesta i staviti preko fila. Kolač peći na oko 180 Celzijevih stepeni 35-4o minuta. Gotov kolač posuti šećerom u prahu sa malo cimeta.