Crvene paprike za svačiji ukus

Piše: Redakcija

Sezona je crvenih paprika koje su nezaobilazan sastojak kad je u pitanju pravljenje zimnice i naravno ajvara. Pored toga što su veoma ukusne i od njih možemo napraviti mnoštvo ukusnih jela spadaju i među najzdravije povrće na svijetu, a jedina mana im je što im sezona poprilično kratko traje i što su u zimskom periodu poprilčno skupe. Zato ih iskoristite što je više moguće dok ih još uvijek možete pronaći u trgovinama i pijacama po jeftinijim cijenama

 

Džem od pečenih paprika i jabuka

Sastojci:

2 kg crvenih roga paprika

kilogram kiselih jabuka

2 kašike tucanih čili papričica

300 g šećera

kašičica soli

220 ml vinskog octa

Priprema:

Zagrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni. Oprane paprike prerežite na pola, uklonite peteljku i izvadite sjemenje. Poslažite ih na obloženi lim za pečenje s kožom okrenutom prema gore i pecite dok koža ne pocrni. Pečene paprike izvadite iz rerne i stavite u zdjelu koju ćete prekriti tanjirom ili folijom. Para koja će izlaziti iz paprika dodatno će vam olakšati njihovo guljenje. Dok čekate, ogulite jabuke, očistite njihovu sredinu i usitnite. Ogulite paprike, usitnite ljutu papričicu, te stavite s paprikama, jabukama, šećerom, soli i vinskim octom u duboku tavu i dodajte vode tek toliko da prekrije paprike i jabuke. Zagrijte sadržaj tave dok ne zavrije, a potom smanjite jačinu vatre. Pustite da krčka sat vremena uz povremeno miješanje kako dno ne bi zagorilo. U slučaju da se to dogodi, prebacite pažljivo sadržaj tave u novu zdjelu, te vratite na vatru, nemojte zagorene dijelove umiješati u smjesu. Kada tekućina ispari, probajte pa ili dodajte još šećera ako je potrebno ili ako su jabuke još tvrde, pustite da se dalje krčka. Budući da nema konzervansa, ovako pripremljeni džem ne može dugo stajati i preporučuje se da ga držite u frižideru, a možete ga i zamrznuti.

Crvene paprike s bijelim lukom i peršunom

Sastojci:

10 kg crvenih paprika

2 glavice bijelog luka

2 vezice peršuna

3l vode

1l sirćeta

1/2l ulja

250g šećera

250g soli

biber u zrnu

 

Priprema:

Paprike očistiti od drški i sjemena, oprati i dobro iscijediti sa otvorom na dole. Isjeckajte bijeli luk i peršun. Rernu zagrijte na 100 Celzijevih stepeni, stavite tegle i ostavite ih da stoje 30 minuta. U šerpu stavite vodu, sirće, ulje šećer, so i biber u zrnu, te ostavite da provri. Potom stavite nekoliko paprika i kuhajte ih oko tri minute kako ne bi bile premekane. Obarene paprike redajte u zdjelua potpm i u teglu. Svaki red paprika pospite bijelim lukom i peršunom. Kad se tegla napuni, paprike unakrsno pritisnuti s drvcetom za ražnjiće i napuniti teglu sa vrelom smesom gde su se barile paprike. Jako je bitno da smjesa ključa kad se sipa u tegle. Tegle dobro zatvoriti, pokriti krpom i ostaviti dok se ne ohlade.

Crvene paprike u vrhnju

Sastojci:

kilogram crvenih roga

2 supene kašike putera

3 čehna bijelog luka

170–200 mililitara vrhnja za kuhanje

20–50 grama sira Trapista

½ kašičice soli

Priprema:

Zagrijte rernu na 250°C. Prekrijte tepsiju folijom i poredajte paprike na njega sa malim razmakom između paprika. Pecite 20 do 25 minuta. Provjerite nekoliko puta, i okrenite paprike na pola pečenja. Kad se paprikama koža smežura, ili se pojave crne tačkice, one su gotove. Prebacite paprike u kesu, zatvorite kesu i ostavite 10 do 15 minuta. Zatim ogulite paprike i narežite na trakice širine 3-4 centimetra. U dubljoj tavi zagrijte puter na srednjoj temperaturi. Dodajte bijeli luk i dinstajte minut. Dodajte vrhnje za kuhanje, nastavite miješati i dinstati još nekoliko minuta. Dodajte sir, i ponovo promiješajte, dinstajući dodatnih minut, dva. Na samom kraju dodajte paprike, promiješajte, i pustite da provri. Sklonite sa ploče i servirajte toplo.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti