Savršen recept za vašu zimnicu

Piše: Redakcija

Crvene paprike s hrenom

Sastojci:

80 komada ili 10 kg mesnate crvene paprike

1,3 kg mrkve

3 korena hrena

100 g ili 2 velike veze peršunovog lista

veza lista ili komad korena celera

200 g bijelog luka

3 šoljice ulja

šoljica šećera

1,5 šoljica soli

časica 0.003 l eksencije ili sirćetne kiseline 80%

kašičica salicila

 

Priprema

  1. Crvene paprike operite, osušite i stavite da se peku. Kada su pečene stavite u kesu oko 15 minuta kako bi vam bilo lakše da ih ogulite. Potrebno je da paprike što prije ogulite kako bi bile još tople kada ih budete stavljali u šerpu.
  2. Poželjno je da fil pripremite nešto ranije, a priprema se tako što očistite i narendate mrkvu, hren zamrznite i tako zamrznutog izrendajte, usitnite peršun, bijeli luk nasjeckajte, kao i korijen celera, pa sve zajedno dobro izmiješajte. Dodajte šećer, so, salicil, eksenciju i ulje, pa dobro promešajte i ostavite da pusti sok dok se paprike peku.
  3. Dok su još vruće paprike malo uvaljajte u fil, a potom ih redajte u šerpu u kojoj će stojati četiri sata. Nakon što su odstojale redajte ih u čiste i suhe tegle, tako što ćete stavljati red paprike pa red fila, ali neka vam na samom vrhu ostane red paprika. Sve prelijte sokom od fila i paprika koji su pustili za vrijeme stajanja.
  4. Kada ste sve završili tegle dobro zatvorijte i čuvajte na tamnom i suhom mjestu sve do zime. Ukoliko ipaj ne možete sačekati zimu da biste uživali u ukusnom receptu ovako pripremljene paprike možete koristiti i nakon samo nekoliko dana stojanja.

 

 

 Dobro je znati

Paprika sadrži čak 300 posto dnevne potrebe vitamina C koji je važan je za proizvodnju kolagena, glavnog strukturnog proteina u tijelu potrebnog za održavanje cjelovitosti krvnih žila, kože, kostiju i organa. Crvena paprika mnogima je omiljen začin za pripremu jela, te se nalazi u gotovo svakoj kuhinji. Osim što će jelu dati bogatiji okus, dobro je znati da 100 g svježe crvene paprike sadrži 92 posto vode, 6 grama ugljikohidrata, 0,99 grama bjelančevina, 0,3 grama masti i 1,2 grama dijetetskih vlakana, a sadrži i vitamine A, C i B6.  Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2, B3, B5, B9, te vitamina K, mangana i magnezija.

 

Postoji mnogo sorti paprika, ali najbolje su ove tri: crvena, žuta, zelena. Bilo koje paprike poželjna su namirnica, puna vitamina i treba ih jesti bez previše razmišljanja, jer to je povrće izuzetno zdravo. Osim oblika i boje, paprike se razlikuju i po svojoj prehrambenoj vrijednosti. U biti se radi o istom povrću, a razlikuje ih vrijeme sazrijevanja. Naime, zelene paprike se beru jako mlade te stoga imaju pomalo gorkast okus. Nakon njih slijede žute, dok crvene paprike trebaju zreti još oko mjesec dana, te stoga sadrži puno sekundarnih biljnih ulja te najviše vitamina C od svih paprika. Dakle, paprike crvene boje su najzdravija varijanta paprika.

U jednoj studiji praćena je skupina muškaraca kako bi se pronašla veza između visokog unosa vitamina C, odnosno crvene paprike, i smanjenog rizika od raka prostate. Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su pojačano konzumirali crvene paprike i brokulu bila manja pojava ove bolesti. Preliminarna istraživanja pokazuju da paprika ima određena antikancerogena svojstva koja bi mogla vrijediti i u prevenciji raka jednjaka i želuca. Vitamini, željezo i beta-karoteni iz paprike odgovorni su za kontrolu proizvodnje melanina, pa se paprika preporučuje osobama svijetle puti i svima koji imaju problem s hiperpigmentacijom kože. Ujedno, paprika na prirodan način djeluje u zaštiti kože od bora, oštećenja i starosti, zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima.  Zbog antibakterijskog djelovanja korisna je i u vanjskoj primjeni, u obliku maski za kožu kojima se mogu tretirati akne i prištići. Za sjajnu i zdraviju kožu možete napraviti masku od svježe ili sušene paprike pomiješane s jednom kašikom meda. Nanesite je na lice i dekolte te ostavite 20 minuta, a potom isperite mlakom vodom.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti