Recepti

Mađarica: Klasik kojeg vole svi

Tijesto:

250 g puter

150 g šećera

3 jaja

3 kašike vrhnja

700 g glatkog brašna

1 prašak za pecivo

 

Krema:

200 g šećera

1 l mlijeka

10 kašika oštrog brašna

2 kašike kakaa

200 g čokolade za kuhanje

250 g putera

 

Priprema:

Zamijesite tijesto i podijelite ga u pet dijelova od kojih treba ispeći kore. Ispečene kore slažite jednu na drugu. U posudu stavite šećer i otopite ga na laganoj vatri do tamno žute boje, dodajte mlijeko da se sjedini.  Pjenjačom dalje umiješajte brašno i kakao i skuhajte kremu. U vruće dodajte čokoladu za kuhanje i puter i lagano miksajte dok se ne dobije fina glatka krema. Kore premazujte toplom kremom. Gornju koru premažite kremom ili stavite glazuru od čokolade.