Napravite savršeno tijesto za pizzu

Piše: Redakcija

Pizza je ukusno i svima poznato jelo koje potječe iz Italije, posebno iz napolitanske regije. Italijansko tijesto za pizzu je tanko i okruglo, premazano umakom od paradajza i obogaćeno raznim sastojcima. Tradicionalno se pizza peče u krušnoj peći, a svi je mogu jednostavno pripremiti kod kuće. Ono što je jako bitno kod pripreme ovog ukusnog jela jeste da ga mogu pripremiti i djeca. Neka vam djeca pomognu u pripremi pizze za doručak, ručak ili porodičnu večeru, bit će to prava zabava u vašem domu

 

Uključite li dijete u kuhanje, bez obzira dodaje li ono samo neke sastojke, uveliko ćete postići da dijete proba hranu koja se nađe na stolu, te ćete na taj način postići da budu otvoreniji prema novim okusima, ali i kulturama i stavovima

Pizza je raširena po cijelom svijetu zbog toga što se jednostavno i brzo priprema. Kod pečenja pizze nema posebnih pravila, na nju možete staviti što god želite i uživati u omiljenim namirnicama. Mi vam donosimo nekoliko recepata kako da pripremite tijesto za pizzu kod kuće. Nadjev prilagodite svom ukusu, ali se ne zaboravite provjeriti koje nadjeve je bolje stavljati na tijesto prije pečenja a koje poslije, kako biste što bolje uživali u savršenom okusu vašeg jela

 

Zlatni savjeti za dobru pizzu

Kvalitetne namirnice

Bez kvalitetnih namirnica nema dobre pizze, to je temelj od kojeg treba krenuti. Nikakvi zamjenski sirevi ili šunke sumnjivog podrijetla ne dolaze u obzir.

Svježe i zeleno

Uvijek koristite svježe listiće bosiljka i nikad ga nemojte stavljati u rernu jer će uvenuti, već samo na gotovu pizzu. Ista stvar vrijedi i za ostalo začinsko zelenilo.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje u tijestu i na kraju pokapano po pizzi diže sveukupan okus. Obično ulje u tijestu uopće se ne osjeti.

Prhkije tijesto

Ako želite da tijesto vaše pizze bude prhko, onda kombinirajte glatko i oštro brašno, i to tako da glatkog brašna bude nešto više od polovice od ukupne količine.

Pojačajte temperaturu

Kućnu rernu namjestite na najvišu temperaturu. Za dobru, hrskavu pizzu potrebni su viši stepeni i kraće vrijeme pečenja. Na 200 stepeni Celzijusa nećete doći ni blizu hrskavom tijestu kakvo inače volite u pizzeriji.

Suhomesnato za kraj

Kulen ili suho meso uvijek stavljajte na pizzu tek nakon što je pečena, eventualno pred sam kraj pečenja. Ako se dugo peče kulen pusti previše masnoće, a pršut poprimi neobičan i ne baš dobar okus.

 

Tijesto za pizzu s jogurtom

Najjednostavnije tijesto za pizzu se može napraviti uz pomoć jogurta. To je mliječni proizvod velike nutritivne vrijednosti, koji sadrži kalcij i vitamine B skupine.

Sastojci:

190 grama glatkog brašna, 200 grama jogurta, prašak za pecivo, so.

Priprema:

U veću zdjelu stavite brašno te mu dodajte so i prašak za pecivo. Izmiješajte suhe sastojke te dodajte jogurt. Pomiješajte sve sastojke i umijesite glatko, mekano tijesto na pobrašnjenoj površini. Ako Vam se čini da je tijesto presuho, dodajte malo mlake vode. Tijesto bi trebalo biti formirano nakon 7 – 8 minuta miješenja. Ovo je tijesto za pizzu bez dizanja, pa ga odmah možete razvaljati na veličinu koja odgovara tepsiji u kojoj ćete peći pizzu. Na tijesto namažite umak za pizzu i dodajte omiljene sastojke. Pizza se obično peče na 200°C 8 – 10 minuta.

 

Tijesto za pizzu sa suhim kvascem

Domaća pizza je obično najukusnija, a pamtimo je po debelom sloju mekanog i ukusnog tijesta. Takvo tijesto se može napraviti s kvascem jer će se uzdignuti i ostati rahlo.

Sastojci:

350 glatkog brašna, 250 grama oštrog brašna, 5 grama suhog kvasca, decilitar mlijeka, 2.5 decilitra tople vode, decilitar maslinovog, 2 čajne kašičice soli, čajna kašičica šećera.

Priprema:

U velikoj zdjeli izmiješajte sve suhe sastojke. Napravite udubinu u zdjeli i polagano ulijte mlijeko, vodu i zatim ulje. Zamijesite glatko mekano tijesto i ostavite ga na toplom mjestu pola sata da se uzdigne. Nakon toga ga prebacite na pobrašnjenu površinu i opet mijesite. Tijesto pohranite sat vremena na toplom mjestu. Nakon toga ga možete razvaljati i napraviti pizzu s omiljenim sastojcima.

 

Tijesto za najbolju domaću pizzu

Domaća jela obično pamtimo po neodoljivom mirisu i okusu. Donosimo još jedan isprobani recept iz kojeg proizlazi mekana pizza koja se topi u ustima.

Sastojci:

200 grama oštrog i 200 grama glatkog brašna, 5 grama suhog kvasca, kašičica soli, kašičica šećera, decilitar ulja, 1 cm široka kriška margarina, 3.5 decilitra tople vode.

Priprema:

U velikoj zdjeli izmiješajte sve suhe sastojke. U posebnoj zdjelii pomiješajte ulje, margarin i vodu. Tu otopljenu smjesu ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima. Zamijesite glatko tijesto i ostavite ga na toplom mjestu. Pustite tijesto da se uzdiže oko 40 minuta dok se ne udvostruči. Nakon toga tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga na debljinu od oko 1 cm. Namažite ga umakom za pizzu i dodajte omiljene sastojke.

 

Bezglutenska pizza

Ako želite napraviti tijesto za pizzu bez glutena, ne možete koristiti obično pšenično brašno. Gluten služi kao ljepilo, pa će tijesto za pizzu bez glutena biti drukčije teksture od običnog, odnosno neće biti elastično i ljepljivo.

Sastojci

200 g bezglutenskog brašna, 5 grama suhog kvasca, pola kašičice šećera, supena kašika maslinovog ulja, 200 mL mlake vode, malo soli.

Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke. Dodajte vodu i ulje te umijesite tijesto. Ostavite tijesto na toplom mjestu oko pola sata dok se ne udvostruči. Kratko premijesite tijesto i pustite ga da odleži u frižideru nekoliko sati. Nakon toga možete razvaljati tijesto i staviti ga u kalup za pečenje. Tijesto u kalupu treba odležati još 20 minuta. Nakon toga možete zagrijati rernu na 200 stemeni Celzijevih i pripremiti pizzu kakvu želite. Bezglutenska pizza se peče oko 25 minuta.

 

Na koliko stepeni se peče pizza?

Za ukusnu hrskavu pizzu potrebno je kraće vrijeme pečenja na visokoj temperaturi. Obično se pizza peče desetak minuta na 200 stepeni Celzijusa. Znat ćete da je pečena po zlatnoj boji korice i mjehurićima koji se stvaraju na siru.

 

Dobre pizze nema bez dobrog umaka

Sastojci:

umak od paradajza, origano, so, biber, maslinovo ulje, šećer, bosiljak.

Sastojke možete izmiješati i dodati u količinama koje želite, i zapamtite da je umak za pizzu to bolji što je raznovrsniji.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti