Vrijeme je za šljive: Ukusni kolač koji se topi u ustima

Piše: Redakcija

Foto: Unsplash

Sezona je šljiva i zato iskorisite ih na najbolji način. Ukusni kolač od ovog voća idealna je poslastica koju će svi voljeti. 

Sastojci: 

Tijesto:

– 250 grama brašna
– 1/2 praška za pecivo
– 100 grama šećera
– 100 grama margarina
– jaje
– vanilin šećer

Krema: 

– puding od vanilije
– 400 ml mlijeka
– 4 kašike šećera
– 200 gr kiselog vrhnja

Ostalo:

– 500 grama šljiva
– 10 grama šećera
– malo cimeta
– šećer u prahu za posipati

purple grapes on round white bowl

Foto: Unsplash

Priprema: 

Pomiještajte braško s praškom za pecivo te dodajite istopljeni i prohlađeni margarin, šećer, jaje i vanilin šećer. Pomiješajte sve i nastavite mijesiti rukom.  Trećinu tijesta odvojite i zamotano u foliju ostavite u frižider.  Preostali dio tijesta stavite na masni papir, pa na njega stavite drugi masni papir i valjajte ga po dimenzijama kalupa za pečenje. Tijesto prebacite u kalup i prstima lagano utapkajte koliko je potrebno. 

Šljive operite i izvadite im košpice. Puding pomiješajte s malo mlijeka. Ostatak mlijeka zajedno sa šećerom kuhajte. Kada mlijeko uzavre sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljeni puding. Kada puding sklonite sa strane odmah umiješajte kiselo vrhnje. Napravljenu kremu odmah rasporedite po tijestu. 

Šljive složite na vruću kremu. Pospite šećer preko i dodajte cimet.  Preostalo tijesto izvadite iz frižidera i naribajte ga po šljivama. 

Kolač pecite na 180 stepeni oko 50 minuta. Servirajte ga kada se ohladi. 

Pročitajte još