Zlatna jesen na vašem stolu

Piše: Redakcija

Sa dolaskom jeseni stigle su nam tikve i bundeve raznih veličina i oblika. U domaćinstvu su popularne jer su hranjive, zdrave, ali i vrlo dekorativne. O ljekovitim svojstvima budeve zna se gotovo sve. Ovo povrće sadrži visoki  nivo antioksidanata i karotena, a pogotovo vitamina C i E. Bundeva snižava rizik od raka, srčanih bolesti, očne mrene i moždanog udara. I najbolje od svega, možete je poslužiti kao sirovu, kuhanu na pari, pečenu u rerni ili kao dodatak kuhanju

 

Jesenja čorba od bundeve

Sastojci:

bundeva

2 dl gustog vrhnja

2 kocke za supu

glavica luka

2 čehna bijelog luka

svežanj peršunovog lista

lovorov list

13 dag tvrdog sira

malo naribanog muškatnog oraščića

2 dag putera

so i biber

 

Priprema:

Čvrstim, dugim nožem odrežite gornji dio bundeve za “poklopac”. Kašikom ostružite košpice i vlakna koja ih povezuju. Nakon što je očistite, kašikom oprezno izdubite meso, jer kora mora ostati cijela. Izdubljeno meso narežite na kocke, ogulite luk i bijeli luk, te sitno nasjeckajte. Zagrijte puter na niskoj temperaturi. Zatim umiješajte nasjeckani luk i bijeli luk. Zagrijte litar vode do mlake temperature i istopite kocke za supu. Kocke bundeve popržite na luku, te zalijte supom. Posolite, pobiberite, dodajte cijeli svežanj peršuna i lovor. Kad provri, poklopite i kuhajte 35 minuta. U međuvremenu uključite rernu da se zagrije na 90 Celzijevih stepeni. Stavite izdubljenu bundevu, poklopac i lim s kockicama hljeba. Bundeva se mora dobro zagrijati, a ne i ispeći.  Maknite čorbu, izvadite svežanj peršuna i ostatak propasirajte. Čorbu vratite u šerpu, dodajte muškantni oraščić i kuhajte još pet minuta. U čorbu dodajte vrhnje, sve izmiješajte i istresite u bundevu koja se pekla u rerni. Pospite krupno naribanim sirom, poklopite poklopcem i odmah poslužite.

Bundava punjena sirom i rižom

Sastojci:

2 muškatne bundave

maslinovo ulje

so, biber

suhi tamijan

150 g riže

4 kašike pinjola ili mljevenih badema

mali luk

3 čehna bijelog luka

crvena paprika

velika mrkva

crne masline

200 g sira

limun

 

Priprema:

Operite bundeve, posušite ih i narežite po dužini. Izdubite meso. Začinite solju, biberom, tamijanom i pecite oko 30 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Skuhajte rižu u slanoj vodi. Na suhoj tavi propržite pinjole, ukoliko nemate pinjole možete koristiti bademe. Nasjeckajte luk i bijeli luk na sitne komadiće, propržite na ulju, dodajte papriku i mrkvu narezanu na komadiće i kratko dinstajte. Sve pomiješajte s rižom, pinjolima i sirom narezanim na kockice. Začinite maslinovim uljem, sokom od limuna, solju i biberom. Izvadite bundeve iz rerne, napunite ih pripremljenom smjesom, vratite u rernu i pecite još 20-ak minuta.

Muffini s bundevom, mrkvom i brusnicama

Sastojci:

70g polubijelog ili pirovog brašna

70g integralnog brašna

kašičica sode bikarbone

kašičica praška za pecivo

2 kašičice cimeta

prstohvat soli

180ml pirea od bundeve

60g kokosovog šećera

2 kašike javorovog sirupa

3 kašike kokosovog ulja u tečnom stanju

Jaje

2 mrkve

100g svježih brusnica

30g pekan oraha

2 kašike chia sjemenki

Priprema:

Pripremite pire od bundeve. Operite, ogulite i u grubo naribajte mrkvu, operite brusnice i nasjeckajte pekan orahe. U zdjeli pomiješajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, i so. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke: pire od bundeve, jaje, ulje, pa dodajte šećer i sve još jednom dobro promiješajte. Dodajte suhe sastojke mokrima, i zajedno ih umiješajte. Potom dodajte ribanu mrkvu, brusnice, pekan orahe i chia sjemenke. Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni i pripremite kalup za muffine, pa u njih ulijte smjesu. Ako želite da gotovi muffini idu više preko ruba, koristite osam košarica, a ako volite da budu plići, koristite 9 ili 10. Pecite muffine između 18 i 20 minuta. Pustite ih da se ohlade prije nego ih izvadite i poslužite.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti