Dunja: Najbolji lijek jeseni

Piše: Redakcija

Dunja je vitaminska bomba jeseni i od davnina je poznata u narodnoj medicini kao voćka koja čini čuda u ublažavanju kašlja i umirivanju stomačnih tegoba. Ovo blagotvorno voće, porijeklom je iz jugozapadne Azije, a ljekoviti dijelovi su joj plod, listovi i sjeme, a naročito sok i sirup ploda.

 

Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. U velikim količinama sadrži vitamin C, zatim vitamin B1, B2, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljiko – hidrate. Sjemenke su njen najljekovitiji dio, i kada odstoje u vodi oslobađaju sluz koja pomaže kod problema s kašljem. Sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno djejstvo. Sjemenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.

Zahvaljujući taninu i sluzi ova voćka povoljno djeluje na rad crijeva, te sprječava infektivne bolesti. Također, dunja sadrži i dosta pektina, koji povoljno djeluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja. Dunjin sok liječi kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuhana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za liječenje upala želučane i crijevne sluzokože. Dunja se upotrebljava i za liječenje sluzokože ždrijela, krajnika, disajnih puteva kao i ublažavanje obilnih menstruacija. Čaj od dunjinih sjemenki liječi nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz od sjemenki liječi opekotine i rane. Čaj od listova dunje je odličan prirodan lijek za zaustavljanje proliva.

 

Džem od dunja

Sastojci:

3 kg dunja

Kilogram šećera

4 paketića vanilin šećera

5 jabuka

400 ml vode

100 ml limunovog soka

kašičica klinčića

 

Priprema:

Dunje operite i očistite te ih nasjeckajte na kockice. Prebacite ih u veću zdjelu. Jabuke također očistite i nasjeckajte na kockice iste veličine kao što ste to napravili s dunjama. Dodajte šećer, vanilin šećer, limunov sok i vodu. Zdjelu stavite na ringlu, na laganu vatru. Ubacite klinčić. Kuhajte do trenutka dok voće skroz ne omekša i pretvori se u kašu, zavisno od veličini kockica. Na kraju izvadite klinčiće i sipajte u sterilizirane tegle. Pustite da se dobro ohladi, a potom zavorite i čuvajte na tamnom i suhom mjestu.

Image result for ukiseljene dunje"

 Ukiseljene dunje

Sastojci:

3 dunje srednje veličine

750 ml jabukovog sirćeta

400 gr šećera

12 bobica kleke

8-10 zrna bibera

list lovora

Priprema:

U dublju tavu od nehrđajućeg čelika stavite sirće, bobice kleke, biber i lovorov list, te sve kuhajte na srednjoj temperaturi. Kada prokuha smanjite temperaturu i ostavite da krčka dok vi gulite i režete dunje. Izrežite svaku uzdužno na pet komada, pa ih pažljivo spustite u tavu i pomiješajte sa ostalim sastojcima. Kuhajte 20 minuta ili dok dunje ne omeknu. Sklonite s vatre, izvadite komadiće dunja i poredajte ih u čiste tegle. Uspite tečnost u kojoj su se kuhale, zatvorite dobro i ostavite da se ohlade.

 

Dunje u vinu

Sastojci:

5 dunja

5 kašika meda

dl dobrog crnog vina

kašičica putera

Priprema:

Dunje lijepo operite, raspolovite i očistite. Po mogućnosti keramičku posudu premažite kašičicom putera i u nju poslažite polovice dunja. Sve stavite u zagrijanu rernu na 160 Celzijevih stepeni i pecite oko pola sata. Tada dodajte vino i med i pecite još 15 minuta. Poslužite i uživajte. Na isti način se mogu pripremiti i jabuke, te dodati i začini po želji i ukusu kao što su anis, cimet, vanilija i klinčić.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti