Trik Jamieja Olivera za savršeno pečeno pile

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BxhX7tBnkn0/

Jedan od najpoznatijih kuhara na svijetu, Jamie Oliver, redovno na svom YouTube kanalu daje savjete za pripremu jela. Ima nekoliko tirkova kojima nas uvijek oduševi, a sada je vrlo rado podijelio i nekoliko njih za savršeno pečeno pile.

chicken roast on roasting pan

Foto: Unsplash

Kao prvo, kupite organski uzgojeno pile, jer ono ima poseban ukus. Dok je svježe zarežite ga do kosti na tri dijela na predjelu batka kako biste mesu dopustili da se dobro ispeče s ostatkom pileta. Pažljivo podvucite ruke ispod kože na predjelu prsa pa ovaj prostor napunite začinskom mješavinom – nasjeckani peršun, bosiljak, so i biber i malo maslinovog ulja. Ispod kože stavite i nekoliko kriški maslaca koji će mesu dati slastan okus, ali i zaštiti prsa od presušivanja tokom pečenja. U unutrašnjost pileta stavite zagrijani cijeli limun koji će podariti svježinu i dodatni okus. 

Prije nego što pile stavite peći u rernu zagrijte na 220 Celzijevih stepeni na sat, podvežite ga špagom. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti