Jeste li se ikad pitali kako se pravi čokolada? Zapravo je odgovor jednostavan i vjerovatno će biti teško povjerovati da su potrebna svega 3 sastojka. U nastavku članka donosimo recept za domaću čokoladu.
Sastojci:
1 čaša = 250 ml
čaša kakao putera,
1/4 čaše sirovog kakao praha,
1/4 čaše agavinog sirupa ili javorovog sirupa.
Priprema:
Na pari lagano rastopite kakao puter. Jako je bitno da pazite da posuda u kojoj se nalazi puter ne dodiruje vodu. Nakon toga u rastopljeni kakao puter umiješate sirup. Zatim malo po malo dodajte kakao prah i miješajte. Nakon toga tečnu čokoladu stavite u kalupe. Svakako se preporučuje da to budu silikonski kalupi. Zavisno o tome kakav efekt želite postići, možete koristiti kalupe za praline ili kalupe za led. Kod kalupa za praline će vaša čokolada imati sjaj, dok će u kalupima za led postići hrapaviju teksturu. Kada je čokolada u kalupima, treba je staviti u frižider na sat vremena. U čokoladu se mogu dodati orašasti plodovi poput badema, lješnjaka ili oraha, ali i sušeno voće poput grožđica ili brusnica. Sat vremena kasnije, čokolada je spremna za konzumaciju.