Zimska jutra su bolja uz miris svježih biskvita

Piše: Redakcija

Za one koji vole topla i svježa peciva za doručak, a nemaju baš mnogo vremena, fini biskviti i uštipci su super rješenje. Pola sata pripreme i već se puše i mirišu sa stola. Možete ih jesti uz puter, med, đem ili uz sir i salamu.

 

Biskvit s medom

Sastojci:

500g bijelog brašna

250g šećera

125g meda

125g putera

dva jajeta

 

Priprema

U smjesu od 500g bijelog brašna, 250g šećera, 125g meda i 125g putera stavite malo cimeta i karanfilića, kašičicu praška za pecivo i dva jajeta. Tijesto dobro zamjesite i oklagijom razvaljajte tanko. Kalupom vadite oblike i složijte na tepsiju. Pecite u rerni na umjerenoj vatri.

 

Mini uštipci

Sastojci:

300 g brašna

200 ml vode

jaje

2 supene kašike kisele pavlake

kesica praška za pecivo

čajna kašika soli

ulje

 

Priprema:

Pomješajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte jaje, pavlaku i vodu, te sve dobro umutite kašikom. Smjesu vadite na vrelo ulje. Čim se po rubovima ukaže zlatna boja, potrebno ih je prevrnuti i pržiti s druge strane. Uštipke vadite na papirni ubrus, da upiju masnoću. Od ovih uštipaka možete praviti male sendviče, slatke ili slane. Prerežete ih napola, pa punite po želji. Super su i u slanoj i u slatkoj varijanti.

 

Pecivo s puterom

Sastojci:

300 ml mlijeka

50 g putera

500 g oštrog brašna

kašičica soli

75 g šećera

kašičica ulja

7 g suhog kvasca

jaje

75 g grožđica

 

Priprema:

Stavite mlijeko neka zakuha, zatim ga maknite s vatre i dodajte puter. Ostavite neka se ohladi. Dodajte brašno, so, šećer i kvasac u veću zdjelu. U sredini napravite udubljenje i ulijte toplo mlijeko s puterom pa dodajte jaje. Promiješajte kuhačom, te zamijesite rukama. Prebacite ga na radnu površinu koju ste posuli brašnom i mijesite dok ne postane elastično. Prebacite ga u lagano nauljenu zdjelu. Pokrijte folijom i ostavite neka se diže jedan sat. Premijesite tijesto pa mu dodaje grožđice i naribanu narandžinu koricu. Ostavite tijesto prekriveno krpom još pola sata. Podijelite tijesto na 15 komada. Od svakog oblikujte loptu. Složite loptice na lim obložen papirom za pečenje ostavljajući dovoljan razmak između kako bi tijesto moglo rasti. Prekrijte loptice i ostavite još pola sata neka se dižu u limu. Ugrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni i pecite oko 20 minuta do pola sata ili dok peciva ne poprime zlatnu boju.

Pročitajte još