Recepti

Od viška povrća napravite fine namaze

Priprema tradicionalnog ajvara nekada je bila rezervirana za iskusne domaćice, no uz nekoliko savjeta, slasne tegle makedonskog ajvara ili povrtnih namaza dostupne su svima. Mesnatije paprike i patlidžane ispecite u pećnici ili na roštilju dok im kora ne potamni tj. gotovo pocrni. Pokrijte ih vruće i ostavite neko vrijeme, pa im ogulite koru, očistite sjemenke i sameljite u stroju za mljevenje mesa.

Kuhajte ih oko pola sata, povremeno miješajući uz dodatak octa, ulja i soli. Osim voća, chefovi posebnu pozornost posvećuju marmeladama od povrća. Iako podrijetlo marmelade od luka nije poznato, vole je na istoku i zapadu, a u njoj su uživali kraljevi na engleskim dvorovima, ali i ruskim palačama.

Crveni luk, ocat i šećer su začini koji su osnova te marmelade, a ovisno o začinima, čiliju, klinčićima, muškatnom oraščiću, curryu ovisi hoće li biti ljuta, slatkasta ili pikantna, a uz žličicu korijandra i kurkume ona postaje slatko-kiseli chutney. Priprema se laganim kuhanjem nakon što se pirjani luk karamelizira šećerom ili medom.

Marmeladom od luka često nazivaju i francuski confit od luka koji se priprema kuhanjem namirnice na masti i dodavanjem soli, začina, šećera i octa. Mažite ga na ploške prženog kruha ili koristite kao prilog mesnim pečenjima. Osim humusa od slanutka i sezama, možete pripremiti i humus od kuhane cikle. Namaz od pečene i omekšale mrkve s češnjakom, nakon pasiranja, pomiješajte s octom i maslinovim uljem.