Lagani obroci i u toku zime

Piše: Redakcija

Iako u toku ljeta uživamo u salatama i laganoj hrani u toku zume se vraćamo masnoj i kaloričnoj hrani. Zbog toga vam donosimo recepte za lagane obroke koje možete pripremiti i u toku zime

 

Piletina s jogurtom i senfom

Sastojci:

2 veća fileta pilećih prsa ili poka pileta

1 dl vrhnja

2 kašike jogurta

2 kašičice senfa

kašičica sjeckanog đumbira

Za marinadu:

2 kašike jogurta

2 kašičice kurkume

kašika sefa

3 kašike soka od narandže

so i biber

Priprema:

Izmiješajte sastojke za marinadu, uvaljajte piletinu i poklopite pa ostavite u frižideru najmanje dva sata.  Izvadite meso iz marinade i pržite piletinu u tavi sa svake strane oko osam minuta. Ukoliko ste odabrali pola pileta pecite ga u rerni oko 25 minuta na 200 Celzijevih stepeni. Prelijte mješavinom vrhnja, senfa i jogurta i ubacite đumbir pa ostavite neka krčka dok se ne reducira. Prema želji dodajte soli i bibera. Poslužite s omiljenim prilogom ili salatom.  

 

Skordalia ili grčki krompir pire

Sastojci:

450 g krompira skuhanog pod ljuskom, pa očišćenog

6 čena bijelog luka

120 ml maslinovog ulja

kašičica soli

1/4 kašičice sveže mljevenog crnog bibera

sok od 1 limuna

 

Priprema:

Krompir skuhajte pod ljuskom dok ne omekša. Ocjedite, ostavite da se prohladi, pa ogulite.  Skuhan krompir ubacite u multipraktik ili blender. Posebno u tarioniku sa pistilom ili štapnim mikserom izmiksajte bijeli luk sa maslinovim uljem, da dobijete grubu pastu. Pastu od bijelog luka dodajte krompiru, pa dodajte i sok od jednog limuna, so i crni biber. Miksajte 2-3 minuta dok ne dobijete ujednačen, gladak namaz. Prebacite u tanjirić, dodatno pospite s malo maslinovog ulja i stavite u frižider da se ohladi. Služite uz neki dobar hljeb, a može i sa mediteranskim voćem.

 

 

Salata od brokule sa sirom i tostiranim bademima

Sastojci:

600 g brokule

400 g feta sira

80 g listića badema

Umak od bijelog luka:

100 g jogurta

30 g majoneze

2 čehna bijelog luka

so

Priprema:

Brokulu očistite, narežite na cvjetove, kratko blanširajte u slanoj vodi. Listiće badema tostirajte u suhoj tavi. Fetu narežite na kockice. Razmutite majonezu s jogurtom, dodajte sitno sjeckani bijeli luk i posolite. Raspodijelite u tanjire brokulu i kockice fete, pokapajte umakom od bijelog luka, pospite tostiranim listićima badema, poslužite.

 

Salata sa cveklom, rukolom, orasima i sirom

Sastojci:

4 cvekle srednje

100 g rukule

crveni luk veća glavica

50-100 g oraha

200 g kozjeg sira ili fete

Preliv:

3 kašike balzamiko sirćeta

12 kašika maslinovog ulja

kašika senfa

kašika rena

kašika meda

šrstohvat bibera

prstohvat soli

Priprema:

Cveklu skuhajte ili ispecite u rerni. Ukoliko nemate vremena za to možete da upotrijebite gotovu cveklu. Skuhanu ili ispečenu cveklu isjecite na kockice, rukolu dobro očistite i operite, crveni luk isjecite na rebarca, orahe blago prepecite na tiganju. U zdjelu redate prvo kockice cvekle, pa rukolu, zatim red luka, potom preko izmrvite sir i završite sa krupno sječenim orasima. Na kraju sve to prelijte dresingom. Salatu, kao i preliv možete da držite u frižideru do služenja.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti