Leća: Stara ljekovita namirnica

Piše: Redakcija

Na spomen leće mnogi će okrenuti usne nadole u znak gađenja. Ipak, smatramo da biste jelima od ove grahorice trebali dati šansu. Od leće, bilo koje vrste i boje, možete spremiti ukusna variva, supe, piree, salate, možete je dodati u priloge ili pripremiti kao samostalan prilog uz jela od ribe i mesa. Slaže se uz širok spektar začina, počevši od mažurana, lovora i majčine dušice, pa do kumina, kurkume, i raznih mješavina curryja. Isprobajte

 

Čorba od tikvica i leće

Sastojci: 2-3 srednje tikvice, malo ružmarina, 2 mrkve, 1 paprika, 1 ljubičasti luk, 1 đumbir (oko 3 cm x 2 cm), 2-3 čehna bijelog luka, 1 šoljica (1dcl) crvene leće, 1 kašičica mješavine suhih začina ili kocka za supu, 1/2 kašičice kajenskog bibera, par kašika pasiranog paradajza, so, biber, maslinovo ulje, peršunov list

Priprema: Tikvice operite i narežite na veće komade. Poslažite ih na malo nauljen pleh, posolite i posipajte sitno narezanim ružmarinom. Stavite peći na max. temperaturu oko 20-tak minuta, tikvice trebaju primiti boju i postati mekane. Za to vrijeme nasjeckajte luk i papriku na što sitnije (možete koristiti multipraktik). Mrkvu i đumbir naribajte na sitno, a bijeli luk protisnite. Kada su tikvice gotove, propasirajte ih u multipraktiku. Na malo maslinovog ulja prodinstajte prvo luk i papriku, zatim dodajte mrkvu i đumbir te protisnuti bijeli luk. Nakon toga dodajte kašu od tikvica i oko 5dl temeljca (ili vode i kašičicu suhih začina). Kada prokuha dodajte leću, biber, te pustite 10-tak minuta da se leća skuha. Na kraju umiješajte malo pasiranog paradajza po ukusu, dosolite ako je potrebno i pospite nasjeckanim peršinovim lišćem.

 

Krem supa od mrkve i leće

Sastojci: 650 gr mrkve, 120 gr zelene leće, 1 kašikica kima u zrnu, 2 kašike maslinovog ulja, 1 l povrtnog temeljca za supu (napraviti od kocke), 1.5 dl mlijeka, po potrebi so,biber, 2 dl jogurta

Pirprema: Zagrijte šerpu u kojoj ćete kuhati supu, dodajte kašikicu kima, propecite ga na suho. Kad kim zamiriše i počne skakutati po šerpi, dodajte maslinovo ulje. Mrkvu ogulite, operite i izrendajte, dodajte u šerpu, malo prodinstajte, zatim dodajte leću, ponovo malo prodinstajte. Zalijte mlijekom i povrtnim temeljcem, te kuhajte na laganoj vatri oko 15-20 min. Zatim uzmite štapni mikser, sklonite šerpu sa vatre i dobro izmiksajte. Vratite na šporet i još prokuhajte par minuta. Vruću supu sipajte u tanjire ili zdjelice i odozgo zalijte sa malo jogurta.

Pročitajte još