Uživajte u okusima: Ideje za porodični ručak

Piše: Redakcija

Obično nedjeljom imamo više vremena za kuhanje i porodične ručkove, pa tada pripremamo mesne delicije i raskošne okuse. Raspored se odavno zna, prvo supica, pa zatim sve ostalo.

Domaća goveđa čorba

Sastojci:

1 kg govedine s kostima

3 srednje mrkve

paradajz

2 čehna bijelog luka

stabljike peršuna i celera

korijen celera

luk

list kelja

list kupusa

4-5 zrna bibera i  so

Priprema:

Oprano meso stavite u mlaku vodu i čim voda zakipi, dodajte so, očišćeno korjenasto povrće, nekoliko zrna bibera i luk, koji ste prethodno popekli u tavici. Nakon toga, dodajte list kupusa i kelja, grančicu celera i peršina pa poklopite. Kad juha ponovo zakipi, smanjite temperaturu pa lagano kuhajte oko 2 sata. Meso izvadite, juhu procijedite pa u nju ukuhajte domaće rezance.

Aromatično pečeno pile

Sastojci:

Pile (do 2 kg težine)

2 kašičice soli

2 kašike omekšalog putera

čehno bijelog luka

2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna

ašika svježeg kopra

grančica ružmarina

2 grančice tamjana 

Priprema:

Zagrijte rernu na 220stepeni. Obložite lim aluminijskom folijom i gore postavite rešetku.  Očišćeno pile posolite i pobiberite izvana i iznutra. U omekšali puter dodajte sitno nasjeckani bijeli luk, ružmarin, tamjan, peršun i kopar. Rukama utrljajte pripremljenu smjesu u pile. Premjestite pile na rešetku i zavežite noge.  Pecite 60 – 80 minuta, zavisno o vašoj rerni. Pričekajte da pečeno pile odstoji desetak minuta prije serviranja.

Cheesecake od limuna

Za podlogu od keksa trebat će vam:

250 g keksa

125 g rastopljenog putera

¼ kašičice cimeta

Za kremu od sira:

600 g krem sira

125 g soka od limuna

150 g smeđeg šećera

4 velika jaja

Za preljev od kiselog vrhnja:

360 g kiselog vrhnja

3 vanilin šećera

Priprema:

Kalup promjera 24/26 cm obložite papirom za pečenje. Zagrijte rernu na 150°C. Sameljite kekse, pomiješajte s puterom i cimetom pa ih kašikom ravnomjerno rasporedite na dno kalupa i malo na stranice. Dobro utisnite koristeći čašu ako vam je lakše. Pecite podlogu od keksa 5 min u zagrijanoj rerni. Dok se keksi peku, pripremite kremu od sira. U srednje velikoj zdjeli miksajte šećer i krem sir 1-2 min pa dodajte limun i miksajte dok se sjedini. Naposljetku, dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući iza svakog dodatka. Svako toliko zaustavite mikser i prođite silikonskom kašikom po zdjeli kako bi sve bilo dobro sjedinjeno. Smjesa će biti tekuća, kao za palačinke, neka vas to ne brine. Nakon što se keks zapekao, izlijte smjesu u kalup te pecite u zagrijanoj rerni između 25-35 min, zavisi o kalupu koji izaberete. Dok se cheesecake peče, pripremite preljev. Pomiješajte kiselo vrhnje i šećer silikonskom kašikom, nježno, da ne bude previše zraka u smjesi. Kad je gotov, cheesecake bi na krajevima trebao biti čvršći, a u sredini se malo mrdati. Izvadite ga iz rerne i prelijte kiselim vrhnjem te vratite u ugašenu rernu 15 min. Ostavite ga da se ohladi na sobnu temperaturu, a onda stavite u frižider minimalno 4 sata.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti