Kuglof od limuna za najbolje decembarske noći

Piše: Redakcija

 

Sastojci:

250 g omekšalog putera

250 g glatkog brašna

1 1/2 kašičica praška za pecivo  

1/4 kašičica soli

 225 g šećera u prahu

naribana korica od 3 limuna

4 jaja

Za sirup: 

100 g šećera u prahu 

sok od 3 limuna

Za glazuru: 

80 g šećera u prahu 

hladna voda

Priprema: 

Zagrij rernu na 180 stepeni i dobro podmaži kalup za kuglof puterom. Pomiješaj brašno, so i prašak za pecivo u jednoj zdjeli. U drugoj izmiksaj električnim mikserom puter, šećer i koricu dok ne dobiješ blijedu i glatku smjesu. Dodaj jedno po jedno jaje i dobro izmiksaj. Potom postupno dodaj brašno pa izmiješaj drvenom kašikom. Smjesu prelij u namašćeni kalup i peci u zagrijanoj rerni otprilike 40 minuta. Za to vrijeme pripremi sirup. Pomiješaj šećer sa sokom limuna u posudi pa ga zagrij do vrenja. Kuhaj dvije, tri minuta, a zatim makni s vatre i pusti da se ohladi.  Pečen i lagano ohlađen kuglof prelij sirupom i ostavi ga u kalupu još 15-ak minuta kako bi se sirup upio. Nakon toga izvadi kuglof iz kalupa i pričekaj da se do kraja ohladi. Pripremi glazuru od šećera i hladne vode i prelij je preko ohlađenog kuglofa.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti