Sastojci:
250 g omekšalog putera
250 g glatkog brašna
1 1/2 kašičica praška za pecivo
1/4 kašičica soli
225 g šećera u prahu
naribana korica od 3 limuna
4 jaja
Za sirup:
100 g šećera u prahu
sok od 3 limuna
Za glazuru:
80 g šećera u prahu
hladna voda
Priprema:
Zagrij rernu na 180 stepeni i dobro podmaži kalup za kuglof puterom. Pomiješaj brašno, so i prašak za pecivo u jednoj zdjeli. U drugoj izmiksaj električnim mikserom puter, šećer i koricu dok ne dobiješ blijedu i glatku smjesu. Dodaj jedno po jedno jaje i dobro izmiksaj. Potom postupno dodaj brašno pa izmiješaj drvenom kašikom. Smjesu prelij u namašćeni kalup i peci u zagrijanoj rerni otprilike 40 minuta. Za to vrijeme pripremi sirup. Pomiješaj šećer sa sokom limuna u posudi pa ga zagrij do vrenja. Kuhaj dvije, tri minuta, a zatim makni s vatre i pusti da se ohladi. Pečen i lagano ohlađen kuglof prelij sirupom i ostavi ga u kalupu još 15-ak minuta kako bi se sirup upio. Nakon toga izvadi kuglof iz kalupa i pričekaj da se do kraja ohladi. Pripremi glazuru od šećera i hladne vode i prelij je preko ohlađenog kuglofa.