Namaz od špinata, bijelog luka i maslina

Piše: Redakcija

Aromatičan, nutritivno bogat i ukusan namaz od špinata i maslina možete pripremiti u svakoj prilici i poslužiti gotovo uz svako glavno jelo. Osim kao povrtni namaz, u kojem možete uživati uz krišku integralnog kruha, možete ga iskoristiti i kao umak za tjesteninu ili rižu s povrćem. Vrlo ga je lako i jednostavno pripremiti.

 

Sastojci:

½ šoljice zelenih maslina (bez koštica)

½ šoljice crnih maslina (bez koštica)

1 šoljica svježeg špinata, sitno nasjeckanog

½ šoljice mladog luka, narezanog

2 režnja bijelog luka

1 dcl maslinovog ulja

sok od ½ limuna, svježe iscijeđenog

sol i biber – po želji

 

Priprema:

U blenderu izmiješajte sastojke do željene gustoće, odnosno dok ne dobijete jednolično gustu smjesu. Začinite solju i biberom po želji te poprskajte s par kapi svježe iscijeđenog limuna. Ovaj namaz neka vam posluži i za uživanje u vegetarijanskim sendvičima kad ste na putu, ali i kao umak hrani koju ćete ponijeti sa sobom na piknik.

Pročitajte još