Piletina s narandžom

Piše: Redakcija

Sastojci:

1 kg pilećih prsa

1 jaje

1,5 kašičica soli

1 kašičica bibera

2 kašike ulja

pola kašičice kukuruznog škroba

1/4 šoljice brašna

1 kašičica korijena đumbira

1 kašičica bijelog luka, mljevenog

pola kašičice čili paprike

1/4 šoljice vode

1,5 kašičica sezamovog ulja

1,5 kašičica soja sosa

1,5 kašika vode

5 kašika šećera

5 kašika bijelog octa

narandža

 

Priprema:

U zdjeli pomiješajte soja umak, vodu, šećer, bijeli ocat i narandžinu koricu. Kad završite, stavite sa strane. U drugoj zdjeli pomiješajte jaje, so, biber i kašiku ulja. U posebnu zdjelu dodajte kukuruzni škrob i brašno, te dobro izmiješajte. U trećoj, manjoj zdjeli, rastopite kašiku kukuruznog škroba u ¼ šoljice vode i stavite sa strane. Počnite zagrijavati ulje u woku. Komade piletine umočite u smjesu od jaja, zatim u smjesu od kukuruznog škroba i pržite 3-4 minute dok ne poprime zlatnu boju i ne postanu hrskavi. Sljedeći korak je uklanjanje ulja i čišćenje woka. Zagrijte 15 sekundi na jakoj vatri, a potom dodajte kašiku ulja, korijen đumbira i češnjaka i pržite 10 sekundi. Dodajte chili paprike i luk, miješajte i pržite kratko. Dodajte umak od naranče, potom piletinu i sve dobro miješajte. Umiješajte vodu i mješavinu kukuruznog škroba i dodajte još sezamovo ulje.

Pročitajte još