Nerijetko se dešava da uz hranu koju jedemo izvučemo staru bocu vina ne znajući ide li ta vrsta vina uz već servirani ibrok. Zbog toga smo za vas pripremili kratak kurs kroz koji ćete brzo savladati koja vrsta hrane odgovara određenom vinu. Poznato je da se ukusi dijele na slatko, slano, kiselo i gorko. Ako je na vašem stolu slatka hrana, birajte vina koja su slađa od hrane. Kisela hrana traži kiselinu, nivo kiselosti u vinu treba da bude veći od nivoa kiselosti hrane. Gorku hranu uparite s vinima koji imaju voćni karakter, dok slana jela najbolji okus imaju s pjenušavim vinima, koja sadrže kiseline
Chardonnay
Vino chardonnay je najbolje servirati uz mekane sireve; poput briea i camemberta, salate i jela kojima dominira začinsko bilje kao što su cezar salata ili tjestenina uz pesto genevese, jela s plodovima mora, pite i kolače od kruške i jabuke. Chardonnay koji je odstajao u bačvi može poslužiti kao odličan aperitiv, a pristaje uz: masnu ribu kao što su skuša, losos i sardina, jela od piletine s kremastim umacima poput umaka od gljiva ili uz jastog.
Cabernet Sauvignon
Drukčije mirise u različitim krajevima svijeta imaju vino ove sorte, no uvijek je prepoznatljivo po crnom ribizu i naglašenoj rubinskoj boji. Izvorno francuska sorta nastala je spontanim križanjem moćnog crnog cabernet franca i aromatičnog bijelog sauvignona, a proširila se gotovo svim vinskim regijama toplije i umjerene klime. Zbog tanina dobro podnosi i odležavanje u hrastovim bačvicama koje ga obogaćuju aromama hrastovine poput vanilije, hljeba prepečenca, kokosa, čokolade i začina. Spada među vina koja se najbolje sljubljuju s hranom, a prirodni partneri su mu jela od crvenog mesa. Pri izboru treba paziti na njegovo porijeklo, te starost, međutim, nećete pogriješiti poslužite li ga uz govedinu, pačja prsa, obrazine od divljači ili janjeća rebrica.
Dresing za salatu
Sastojci:
Pola žutog luka, 4 čehna bijelog luka, 2 šoljice majoneze, ¼ kreme fraiche, ¼ šoljice punomasnog mlijeka, so, biber i mjeveni šafran.
Priprema:
Luk i bijeli luk sitno isjeckajte i dodajte začine te ostavite nekoliko minuta da odstoji. Dodajte majonezu, punomasno mlijeko i sve dobro izmiješajte. Ukoliko niste ljubitelj majoneze možete dodati malo sira za bogatiji okus. Dresing možete poslužiti uz bilo koju salatu.
Slatko-ljuta piletina
Sastojci:
8-10 pilećih bataka, 3 kašike ljutog čili umaka, 3 kašike meda, sok jednog limuna, dvije kašike ulja, dva čehna bijelog luka, so, biber
Priprema:
Pomiješajte čili umak, med, limunov sok, sezamovo ulje, sitno sjeckani bijeli luk, so i biber. Marinadom premažite batake i pustite da odstoje, a za to vrijeme zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Batake složite u posudu za pečenje i prelijte preostalom marinadom. Pokrijte folijom i pecite u rerni 50 minuta. Dodatno bez folije pecite još desetak minuta dok ne porumeni. Servirajte s lešo povrćem.
Fini čokoladni desert
Sastojci:
125 g brašna, 30 g šećera u prahu, prstohvat soli, 50 g putera, žumanjak, 350 g tamne čokolade, 350 g vrhnja za šlag, kašičica konjaka, čokoladne mrvice
Priprema:
Pomiješajte brašno, šećer u prahu, so, puter i žumanjak te umijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglu, omotajte prozirnom folijom i stavi u frižider 30 minuta. Ugrijte rernu na 180°C. Tijesto razvuci i njime obložite namašćeni okrugli kalup za pite. Tijesto potom izbodite viljuškom i pecite 15-ak minuta, a zatim izvadite i ostavite da se ohladi. U međuvremenu pripremite čokoladnu kremu tako što ćete čokoladu rastopiti u zagrijanom vrhnju. Na kraju umiješajte konjak i prelijte po pečenom tijestu. Tortu držite u frižideru između dva i tri sata, te je ukrasite čokoladnim mrvicama.
Aromatična janjetina s rižom i povrćem
Sastojci:
8 janjećih kotleta, kašičica vegete, so, 50 g pšeničnog oštrog brašna, 50 ml maslonovog ulja, čili papričica, mladi luk, paprika, kašika origana, 2-3 kašike soka limuna, riže prema želji
Priprema:
Kotlete pospite vegetom, posolite i pobrašnite. Na zagrijano ulje stavite narezanu čili papričicu, papriku i luk, dodajte kotlete, a zatim ih propržite s jedne i druge strane. Dodajte origano i limunov sok pa ostavite na vatri tri-četiri minute. Poslužite tople uz dinstano povrće i rižu.
Pasta Carbonera
Sastojci: maslinovo ulje, kobasice, 3 jaja, 50g parmezana, 300g špageta, glavica brokule, bijeli luk i začini po želji
Priprema: Propržite kobasice miješajući ih neprestano. Dodajte gljive i dinstajte dok ne uvenu. U međuvremenu pomiješajte jaje sa sirom, te začinite smjesu. Tjesteninu kuhajte prema uputama, a tokom zadnjih pet minuta ubacite brokulu i iscijedite. Sačuvajte malo vode za carbonaru. Dodajte bijeli luk i začine. Maknite zdjelu s vatre, dodajte tjesteninu s brokulom kobasicama i bijelom luku. Ubacite u smjesu s jajima i sirom. Sve promiješajte i pospite parmezanom.
Pačija prsa
Sastojci:
400-500 g pačjih prsa, korica limuna, so, biber i ostali začini po želji
Priprema:
Pačja prsa očistite od viška masnoće, ostavljajući jedino gornji debeli sloj masti na mesu. Zarežite lagano nožem masni dio prsa uzduž i poprijeko. Utrljajte u kožu so i biber, te naribajte malo limunove korice. Na suhoj tavi i laganoj vatri, zapecite prsa na strani kože kako bi se masnoća u potpunosti istopila. Istopljenom masnoćom za vrijeme pečenja podlijevajte gornji dio prsa ne bi li se zatvorile pore. Nakon što istopite mast i dobijete finu hrskavu koricu, prsa izvadite iz tave te ih u rerni pecite još šest do osam minuta na 140°C.