Savjeti kako da pripremite najbolju puricu

Piše: Redakcija

Za veliku porodičnu prazničnu večeru mnogi biraju puricu. Da bi bila savršenog ukusa važno je da je spremite da ne bude suha ili prepečena. Slijedite naše upute u nastavku

 

Kako pripremiti puricu

Za početak birajte svježu puricu, ne zamrznutu, jer kristali leda koji nastaju tokom zamrzavanja oštećuju mišićne stanice u purici, zbog čega se raspada za vrijeme pečenja. Također, iz takvog mesa izlazi više tekućine, koja isparava, pa je na kraju meso suho. Puricu držite u slanoj vodi jer će na taj način meso upiti vodu i so, što će dovesti do sočnijeg obroka. Puter utrljajte ispod kože. Lagano će se otapati tokom pečenja i osigurati dovoljno masnoće mesu. Ukoliko želite eksperimentirati s okusom, umjesto običnog možete staviti puter sa začinskim biljem.

 

Fil za puricu

Ako očekujete više gostiju i bojite se da jedna manja purica neće biti dovoljna, umjesto da uzmete veću, radije birajte dvije manje. Naime, manji primjerci peku se ravnomjernije od velikih. Osim toga, pečenje će brže biti gotovo. Za fil koristite povrće, voće, rižu, ali i fil od hljeba, kojeg ćete pripremiti tako što ćete pomiješati 100 g svježih krušnih mrvica sa 25 g rastopljenog putera. Dodajte još kašiku sitno isjeckanog svježeg začinskog bilja, kao što su peršun, mažuran, te sitno isjeckajte manju glavicu luka. Lagano umiješajte umućeno jaje i dovoljno temeljca ili vode kako bi masa bila čvrsta, ali sočna. Začinite solju i biberom po ukusu.

 

Vrijeme pečenja

Noge ne vežite ili vežite labavo jer ako su noge na purici čvrsto vezane, pečenje će trajati dugo, prsa će se previše ispeći, dok će batak i nadbatak ostati nedovoljno pečeni. Prvih sat vremena pecite puricu okrenutu na prsa i to na rešetki iznad protvana u kojem ćete je kasnije nastaviti peći. Potom je stavite u protvan na leđa i vratite u rernu. Ovakav način pripreme omogućava mesu da ostane sočnije. Visoka temperatura zadržava sokove u središtu purice, pa je dobro ostaviti je 20 minuta prije rezanja kako bi se sokovi rasporedili ravnomjerno u mesu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti