Praznici su idealan povod da uživate i u raznovrsnoj hrani bez imalo grižnje savjesti. Tu praksu, ali pod uslovom da imate mjeru i pripremate zdrave obroke, nastavite i tokom godine
Palenta i gljive iz rerne
Sastojci:
450 g gljiva, 100 g parmezana, šoljica palente, 6 čehna bijelog luka, 2 kašike putera, 4 grančice tamijana, maslinovo ulje
Priprema:
Pomiješajte gljive, tamijan i bijeli luk. Dodajte so i biber pa maslinovo ulje. Prebacite ih u zdjelu za pečenje u jednom sloju i pecite na 180 Celzijevih stepeni dok se ne ispeku. U lončiću zagrijte četiri i po šolje vode, dodajte pola količine putera i so. Maknite s vatre pa postepeno dodajte palentu i miješajte čitavo vrijeme. Poklopite lonac, ubacite u rernu i pecite oko pola sata. Izvadite iz rerne, dodajte ostatak putera i palentu. Dobro pomiješajte. Palentu izvadite iz rerne, pojačajte na 200 stepeni, pecite gljive još pet minuta pa ih izvadite. Poslužite palentu s pečenim gljivama.
Pečeni slatki krompir
Sastojci:
2 srednje -velika slatka krompira, 2 jabuke, 3 kašike kokosovog ulja, kašičica soli, 2 kašike javorovog sirupa, kašičica cimeta
Priprema:
Zagrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni. Lim za pečenje premažite masnoćom po izboru. Krompir operite, ogulite i narežite na kockice. Jabuke nemojte guliti, samo ih dobro operite i narežite na jednake kocke. Krompir prelijte s dvije kašike istopljenog kokosovog ulja, posolite i promiješajte. Pecite 20 minuta i promiješajte jednom na sredini pečenja. Preostalom kašikom ulja prelijte jabuke, dodajte javorov sirup i cimet pa promiješajte. Nakon 20 minuta izvadite krompir, pomiješajte s jabukama i vratite u rernu. Povremeno miješajte i pecite 15-20 minuta, sve dok krompir ne poprimi smećkastu boju. Javorov će se sirup karamelizirati pa pripazite da ne zagori.
Patka s narandžom i medom
Sastojci: Patka, 80 g meda, 3 kašike vinskog octa, 3 kašike maslinovog ili suncokretovog ulja, 2 kašike masti, narandža, 50 ml vode, so
Priprema: Očišćenu patku natrljajte solju izvana i iznutra. U zdjeli izmiješajte med, ocat i ulje pa time premažite patku sa svih strana. Možete staviti u nju pola narandže. Stavite patku u nauljen kalup, podlijte vrućom vodom i pecite u rerni na 190°C. Tokom pečenja povremeno premazujte patku preostalom mješavinom s medom, te podlijevajte toplom vodom. Nakon sat vremena poslažite uz patku kriške narandže, pa pecite još sat vremena. Neka malo odstoji prije nego što je narežete na manje komade.
Pasta carbonara
Sastojci:
500 g tjestenine, 50 g ribanog parmezana, 50 g omiljenog masnog sira, svježi bosiljak, 200 g dimljene piletine, so, biber, origano, 3 kašike sušenog paradajza, čehno bijelog luka, maslinovo ulje
Priprema:
Prokuhajte vodu i skuhajte tjesteninu prema uputama na pakovanju. U zdjeli za pečenje na malo ulja popržite bijeli luk, izvadite ga iz zdjele i stavite luk, te njega pržite nekoliko minuta dok ne omekša. Dodajte dimljenu piletinu i kratko je popržite. Gotovu tjesteninu ocijedite i pomiješajte s malo ulja. Dodajte pečenu piletinu i luk, začine i sitno rezani sušeni paradajz. Sve lagano umiješajte i dodajte listiće bosiljka. Poslužite s naribanim parmezanom i listićima omiljenog sira.