Tradicionalni svadbeni meni

Piše: Redakcija

Jedan od ključnih segmenata svadbenog slavlja je hrana. Jelovnik ovisi o temi vjenčanja, strukturi gostiju, mjestu i godišnjem dobu. I koliko god on bio tradicionalan, potrudite se da zadovolji ukuse svih gostiju, te nastojte da u njega unesete barem jednu nesvakidašnju poslasticu. Predlažemo vam tri, koje možete kasnije praviti i za neke svečane i praznične ručkove

Image result for KREKERI OD ORAHA I PARMEZANA"

KREKERI OD ORAHA I PARMEZANA

SASTOJCI:
200 g mekog bijelog brašna

75 g hladnog nesoljenog putera

100 g sitno naribanog parmezana

kašičica morske soli

60 g sjeckanih orašastih plodova

 

PRIPREMA:

Sameljite sve sastojke u blenderu dok se ne usitne do kraja. Dodajte 65 ml ledeno hladne vode i miješajte dok ne dobijete gusto tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu i podijelite na četiri dijela. Zamotajte u prozirnu foliju, kako se tijesto ne bi presušilo. Rernu zagrijte na 200° C. Svaku četvrtinu tijesta razvaljajte na tanki lim papira za pečenje na manje od jednog milimetra. Izrežite na 2,5 cm široke trake različitih dužina. Stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite od 5 do 7 minuta. Izvadite iz rerne, ostavite da se stvrdnu dvije minute da ne budu lomljivi, a zatim ih stavite na žičanu podlogu da se potpuno ohlade.

SAVJET VIŠE: Tijesto napravite dan prije, obložite papirom za pečenje i ostaviti na hladnom. Obično se peku na dan kad se i prave, ali se mogu peći i na dan kad se pravi i tijesto.

Image result for  Tataki goveđi biftek"

 Tataki goveđi biftek

Nema bh. svadbe bez mesa, ili su barem rijetke. Na veliki dan napustite zonu komfora i napravite tataki goveđi biftek.

Sastojci:

200 g goveđeg filea/bifteka

100 g lisnate salate za podlogu

15 g klica mustarde

2 kašike susamovog ulja

pola kašike miso paste

50 g brašna tapioke

pola šoljice kuhane i začinjene sushi riže

2 dl biljnog ulja

kašika tostiranih susamovih sjemenki

kašika furikkake začina

 

Priprema:

Očišćen i obrađen file povežite konopcem za kuhanje, kako bi tokom pečenja zadržao oblik. Pomiješajte u maloj posudici miso pastu s malo tople vode. Kada smjesa bude homogena, dodajte dvije kašike susamovog ulja. Ponovo dobro promiješajte. U tankom sloju premažite kistom goveđi file.

Dobro nauljite i ugrijte tavu te pecite file po jednu minutu sa svake strane. Kada file bude gotov, odložite ga sa strane, pokrijte folijom i pustite da odleži 10 minuta. Pri kuhanju sushi riže dodajte furikkake začin, dobro promiješajte te rukama formirajte kockice veličine 2 x 2 x 2 cm. Uvaljajte u brašno tapioke te pržite u biljnom ulju dok ne dobije zlatnu boju.

Kada je file odležao, a riža je gotova, oštrim nožem narežite file na tanke kriške. Na tanjiru za serviranje napravite podlogu od lisnate salate, pošpricajte ostatkom „premaza“ za meso te meso rasporedite po površini. Kockice riže ukomponirajte na tanjir. Ovo jelo može služiti kao toplo predjelo, hladno predjelo, salata ili kao glavno jelo, ovisno o omjeru sastojaka.

Image result for scrocchiarella"

Scrochiarella za najmlađe

Ukoliko su na vašem vjenčanju prisutna i djeca, ne zaboravite u meni uvrstiti i slastice za njih. Mališane ćete sigurno razveseliti tortom, ali dok čekaju veliki trenutak, uživat će u okusima pizze, ali ne bilo koje. Potrudite se da bude pripremljena prema nesvakidašnjem receptu. I uvijek imajte na umu, osim mališana, pizza je među omiljenim poslasticama i starijih, tako da ćete jednim potezom razveseliti praktično sve svoje goste.

Scrochiarella naziv je pizze karakterističnog četvrtastog oblika, porijeklom iz Rima, a svakim zalogajem asocira za istinsku Italiju. Za izradu ove poslastice koriste se specijalna brašna s minimalnim postotkom glutena. Jedno od njih je i integralno brašno od crne riže, a radi duge fermentacije tijesta, koje traje čak 48-72 sata, tijesto poprima savršen okus i teksturu.

Gotovo 80 posto sastojaka za tijesto je voda koja je zaslužna za „zrak u tijestu“, što svakome ko je proba garantira da mu neće teško sjesti na želudac. Pizza se peče iz dva dijela. U prvoj fazi se peče samo tijesto, dok se u drugoj fazi pečenja na tijesto dodaju uvijek svježi sastojci i namirnice. Stracciatella di bufala, Mozzarella, Buffalo Mozzarella, mortadela, prosciutto, krema tartufata, samo su neki od primamljivih i uvijek dobrodošlih sastojaka ove rimske rapsodije okusa.

 

 

Tri načina organizacije posluživanja hrane

Nakon što mladenci izgovore veliko sudbonosno DA, slijede čarobni trenuci svadbenog slavlja. Dino Felić, event menadžer u sarajevskom hotelu „Radon Plaza“, pojašnjava nam aktuelne trendove u svadbenom meniju.

– U sklopu ponude hotela „Radon Plaza“, mladencima nudimo mogućnost izbora tri načina organizacije posluživanja hrane. Prvi je tanjir servis ili Plated, gdje se hrana u slijedovima poslužuje gostima. Minimalno su tri slijeda, a koliko će ih biti, ovisi o cijeni menija. Svaki slijed je sastavljen od predjela, glavnih jela, priloga, deserta i radi se po minimalno pet jela iz svake grupe. Ovakav način posliživanja izdvojio bih zbog elegantnosti, a isto tako idealan je za organizaciju svadbenih ručkova koji traju nekoliko sati. Švedski sto ili Buffet način služenja, također je nerijetko na listi želja mladenaca. Odiše svojom raznovrsnošću i bogatom ponudom, s obzirom na to da se kompletni slijedovi hrane poslužuju na švedskom stolu te se gosti samostalno poslužuju na način na koji žele i šta žele.

Treći, ruski način posluživanja, jeste trend koji se pojavio u posljednjih nekoliko godina. Podrazumijeva da se hrana poslužuje, odnosno donosi na stolove s tim da se hrana iznosi na ovalima, te ima raznovrsnost švedskog stola. Prednost ovakvog načina posluživanja jeste da gosti ne ustaju od svog stola, konobar ih poslužuje, a sva jela su na njihovom stolu – pojašnjava Dino.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti