Recepti sa samo tri sastojka

Piše: Redakcija

Ukoliko vikend ne želite da provedete pored šporeta, predlažemo vam da nabrzinu napravite ukusno jelo od samo tri sastojka koje ćete servirati svojim ukućanima

Zelena supa prema receptu Gordona Remzija

Sastojci:

2 kg brokula

120 ml pavlake

4 kašičice soli

Priprema:

Koristite samo cvjetove brokule. Nakon što s nje odstranite neupotrebljive dijelove, ostat će vam otprilike 800 grama. Zagrijte vodu do ključanja, posolite je i kuhajte cvjetove brokule otprilike 10 minuta. Ocijedite, ali sačuvajte vodu od kuhanja. Stavite cvjetove u tavu i držite ih na vatri dva, tri minuta kako bi se isušili. Izblendajte ih s kutljačom vode od kuhanja. Pomiješajte dobijeni pire s još malo vode od kuhanja, procijedite i pričekajte da se ohladi. Prije serviranja ga zagrijte do ključanja, ubacite ¾ preostale vode od kuhanja, a potom umiješajte i pavlaku.

Piletina s pavlakom

Sastojci:

500 g piletine

litar pavlake za kuvanje

2 kesice instant supe od gljiva

Priprema:

U vatrostalnu zdjelu poredajte isjeckanu piletinu ili već polu-pečeno cijelo pile. Zatim pospite supom iz kesice i prelijte pavlakom za kuhanje. Stavite u rernu na 200 Celzijevih stepeni i pecite dok ne porumeni. Ukoliko želite, možete dodati i krompir te sve zajedno ispecite u rerni.

Čokoladni kolač bez brašna i šećera

Sastojci:

175 g tamne čokolade

7 jaja

140 g putera

Priprema:

Pripremite kalup za kolač, premažite ga puterom i obložite papirom za pečenje. Čokoladu izlomite na kockice i otopite na pari, pred sam kraj, nakon što je rastopljena, umiješajte na kockice izrezan puter. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, umutite žumanjke i dodajte im, lagano miješajući, prohlađenu smjesu čokolade i putera. U drugu umutite snijeg od bjelanjaka i kašiku po kašiku dodajite u zdjelu, nježno miješajući dok smjesa ne postane homogena. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pokrijte folijom. Kalup stavite u veću i dublju tepsiju napunjenu vodom. Stavite u rernu zagrijanu na 150 Celzijevih stepeni. Pecite 25 minuta, u srednjem dijelu torta bi trebala biti mekana, a površina obložena hrskavom koricom. Nakon pečenja kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, prema želji ukrasite šećerom u prahu, izrežite toplim nožem i poslužite uz lagano tučeno slatko vrhnje ili voće.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti