Valentinovo je idealna prilika da uživate u zajedničkom doručku s vašim partnerom. Kako biste u potpunosti uživali u zajedničkom obroku, preporučujemo vam da ga zajedno i pripremite. Neka početak dana bude u znaku ljubavi i dobrog ukusa. Ovaj doručak ima visoke nutritivne vrijednosti i dat će vam zajedničku energiju, pripremite ga jednostavno i sa zadovoljstvom
Scotch eggs
Sastojci:
6 jaja
300g mljevene govedine
50g brašna
50g prezle
kašičica crvenog currya
kašičica mljevenog kardamoma
kašičica kurkume u prahu
kašičica suhog bosiljka
kašičica mljevene crvene paprike
kašičica bijelog luka u prahu
so i biber
Priprema:
Četirijaja kuhajte deset minuta, ovisno kako ih volite. Dok se jaja kuhaju, u zdjelu pomiješajte mljevenu govedinu, sve začine, napravite četiri kugle od mesa i pustite nekoliko minuta sa strane da odstoji. Jaja ogulite i pustite da se u potpunosti ohlade prije nego što ćete ih omotati u meso. Od kuglica mesa, napravite četiri burgera i imajte na umu da cijelo jaje morate omotati u meso. Omotajte jaja i pustite da stoji 20 minuta u frižideru. Pripremite u tri posebne zdjele brašno, dva razmućena jaja i prezlu. Uvaljajte okruglice sa jajima i mesom u brašno, pa jaja, opet brašno, jaja i na kraju u prezlu. Stavite u zamrzivač na 20 min. Zagrijte ulje i pržite okruglice u dubokom ulju dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Ostavite na papirnatom ubrusu nekoliko minuta da upije višak masnoće. Škotska jaja se odlično slažu uz povrće poput brokula, cvjetača ili salata. Jako su zasitna, pa preporučamo da ih poslužite uz laganu salatu.
Lava kolač
Sastojci:
3 jaja
60 g šećera
40 g brašna
170 g čokolade
110 g putera
5 kašičica dulce de leche
Priprema:
Posudice podmažite margarinom i pospite kakaom. Čokoladu i puter istopite u mikrovalnoj ili na pari. Izmiksajte jaja i šećer pa dodajte brašno i još malo umutite. Postepeno sipajte istopljenu čokoladu neprestano muteći. U pet zdjelica sipajte pola smese, pa onda u svaku stavite po kašičicu dulce de leche, a onda stavite i drugu polovinu smjese. Pecite u zagrijanoj rerni na 200 °C deset minuta.