Ručak gotov u tren oka

Piše: L. K. P.

 

Nikad dosta ideja za pripremanje brzog, ukusnog i zdravog ručka u užurbanoj radnoj sedmici. Za pripremu svakodnevnog glavnog obroka odlično su rješenje brzi recepti koji ne zahtjevaju previše vremena ali ni posebnu vrstu namirnica

Peciva s bijelim lukom

Sastojci:

500 g glatkog brašna

vrećica suhog kvasca

kašika šećera

2 kašičice soli

2 kašike maslinovog ulja

100 ml mlijeka

250 ml vode

Premaz:

50 g putera

2 čehna bijelog luka

Peršun

 

Priprema:

Razmutite kvasac i šećer u toplom mlijeku, pa ostavite oko deset minuta. Pomiješajte suhe sastojke, dodajte tekuće i zamijesite tijesto. Stavite ga u lagano nauljenu posudu, poklopite plastičnom folijom i ostavite da se diže sat. Tijesto podijelite na oko 15 kuglica. Oblikujte ih u kuglice i pobrašnite ih. Pustite da se dižu još oko pola sata. Zagrijte rernu na 180 stepeni i pecite 40-ak minuta. Rastopite puter i dodajte mu sitno sjeckani bijeli luk i peršun, te time premažite vruća peciva.

Pileća krilca s narandžinim umakom

Sastojci:

8 pilećih krilaca

so

biber

2 kašike ulja

Preljev:

2 velike narandže

2 kašičice meda

2 kašičice soja umaka

2 čehna bijelog luka

1 kašičica bibera

Priprema:

Rernu ugrijte na 200 stepeni.  Pileća krilca nauljite, posolite i pobiberite. Posložite ih u nauljenu posudu za pečenje i pecite 40-45 minuta.  Iscijedite sok od dvije narandže. Dodajte sve ostale sastojke i dobro promiješajte. Na laganoj vatri prokuhajte umak 10-15 minuta. Kada su krilca gotova, prelijte ih umakom i poslužite uz priloge po želji.

Salata s dressingom od maka

Sastojci:

50 g šećera

60 ml jabučnog octa

kašičica sitno nasjeckanog luka

pola kašičice soli

kašičica senfa

120 ml maslinovog ulja

kašičica maka

zelena salata

 

Priprema:

Pomiješajte ocat i šećer. Luk nasjeckajte što sitnije i dodajte direktno u mješavinu, a zatim ubacite i mak, so i senf. Snažno miješajte i postepeno ulijevajte maslinovo ulje. Prelijte preko salate, a ostatak čuvajte u frižideru.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti