Recepti s piletinom bez glutena koje ćete htjeti napraviti svake večeri

Piše: Redakcija

Umorni ste više od dosadnih pilećih prsa koje pečete na žaru? Ukoliko je vaš odgovor DA, kako bismo vam olakšali donosimo vam recepte bez glutena koji će zadovoljiti ukus svih ukućana, bez obzira imaju li ili ne ograničenu prehranu

Piletina s povrćem u kurkumi

Sastojci:

200 g pilećih prsa

100 g brokule

mrkva

manja glavica luka

5-6 maslina

1/3 čajne kašičice kima

1/3 čajne kašičice kurkume

so i biber

kokosovo ulje

 

Priprema:

U tavi zagrijte ulje. Piletinu koju ste nasjeckali na kockice stavite na ulje i lagano prodinstajte. Dodajte trakice mrkve i luka i malo vode pa poklopite i pustite da se dinsta 4-5 minuta, dok povrće ne omekša. Brokulu narežite na sitno pa dodajte i poklopite još 4-5 minuta. Po potrebi dodajte još vode pa dodajte sve začine i promiješajte. Dinstajte dok sva voda ne ispari, a povrće omekša. Na kraju dodajte masline i promiješajte.

 

Paptike punjene mangom i piletinom

Sastojci:

500 gr pileća prsa

50 gr komadićamanga

3 kašičice luka u prahu

crvena paprika, sitno narezana na kockice

4 čehna bijelog luka

kašičica mljevenog đumbira

kašičica suhih začina

sok i korica narandže

2 kašičice soli

kašičica meda

2 kašičice putera

4-5 crvenih paprika

Priprema:

Stavite sastojke u lonac i kuhajte na visokoj temepraturi dok piletina ne počne da se raspada. Lagano s dvije viljuške rasparčajte piletinu na sitnije komade, dodajte med i sve izmiješajte s nekoliko kašika vode u kojoj se kuhala piletina. Ostavite nekoliko minuta kako bi se okusi izmiješali. Paprike prerežite na pola i očistite od sjemenki, a porom ih napunite piletinom koju ste pripremili. Posložite ih na pleh za pečenje i pecite desetak minuta na 350 Celzijevih stepeni, sve dok paprike de postanu hrskave. Kako biste postigli svježinu ovog jela dodajte komadiće manga na svaku od paprika i poslužite.

 

Kremasta pileća supa s tortiljom

Sastojci:

pileća prsa

luk

bijeli luk

jalapeno

pileća supa

paradajz narezan na kockice

čili u prahu

mlijeko

crni i bijeli grah

kukuruz

kiselo vrhnje

limeta

avokado

zapečene tortilje

Priprema:

Ono što je najbolje kod ovog recepta jeste da vam je potrebno svega 30 minuta. U jednu veliku šerpu stavite nasjeckanu piletinu, koju ćete kuhati 20 minuta, a potom dodajte ostale sastojke izuzev avokada i limete. Kuhajte još nekih 15 minuta a potom dodajte kiselo vrhnje i pustite da kuha još nekoliko minuta. Sve sipajte u duboke zdjelice a na sam vrh dodajte nekoliko komadića avokada i limete, te poslužite uz zapečene tortilje. Ukoliko ne volite da vam je hrana koju jedete ljuta, iz sastojaka izbacite jalapeno papričice.

 

Pileći prutići s kukuruznim pahuljicama

Sastojci:

0,5 kg fileta pilećih prsa

2 jaja

malo senfa, provjerite na deklaraciji da nema glutena/alergena

200-300 grama usitnjenih kukuruznih pahuljica bez glutena

so, biber

bijeli luk u prahu

 

Priprema:

Rernu zagrijte na 190 Celzijevih stepeni. U maloj zdjelici umutite senf i jaja, a na tanjiru pomiješajte začine i usitnjene kukuruzne pahuljice. Pileća prsa narežemo na filete i umočite ih u smjesu od senfa i jaja, a potom uvaljajte u kukuruzne pahuljice. Na papir na pečenje poslažite meso i pecite u rerni oko 15-20 minuta, sve dok piletina ne dobije zlatnosmeđu boju. Kao prilog možete koristiti kuhano povrće po želji.

 

 

Pozov čitateljima: Nadmećite se u kulinarskom znanju!

Dragi naši čitatelji ukoliko želite da neke od vaših najboljih recepata podijelite s nama možete nam pisati na [email protected]. Najkreativnije ćemo objaviti, a na posljetku, najboljeg kuhara ili kuharicu i simbolično darovati.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti