Umorni ste više od dosadnih pilećih prsa koje pečete na žaru? Ukoliko je vaš odgovor DA, kako bismo vam olakšali donosimo vam recepte bez glutena koji će zadovoljiti ukus svih ukućana, bez obzira imaju li ili ne ograničenu prehranu
Piletina s povrćem u kurkumi
Sastojci:
200 g pilećih prsa
100 g brokule
mrkva
manja glavica luka
5-6 maslina
1/3 čajne kašičice kima
1/3 čajne kašičice kurkume
so i biber
kokosovo ulje
Priprema:
U tavi zagrijte ulje. Piletinu koju ste nasjeckali na kockice stavite na ulje i lagano prodinstajte. Dodajte trakice mrkve i luka i malo vode pa poklopite i pustite da se dinsta 4-5 minuta, dok povrće ne omekša. Brokulu narežite na sitno pa dodajte i poklopite još 4-5 minuta. Po potrebi dodajte još vode pa dodajte sve začine i promiješajte. Dinstajte dok sva voda ne ispari, a povrće omekša. Na kraju dodajte masline i promiješajte.
Paptike punjene mangom i piletinom
Sastojci:
500 gr pileća prsa
50 gr komadićamanga
3 kašičice luka u prahu
crvena paprika, sitno narezana na kockice
4 čehna bijelog luka
kašičica mljevenog đumbira
kašičica suhih začina
sok i korica narandže
2 kašičice soli
kašičica meda
2 kašičice putera
4-5 crvenih paprika
Priprema:
Stavite sastojke u lonac i kuhajte na visokoj temepraturi dok piletina ne počne da se raspada. Lagano s dvije viljuške rasparčajte piletinu na sitnije komade, dodajte med i sve izmiješajte s nekoliko kašika vode u kojoj se kuhala piletina. Ostavite nekoliko minuta kako bi se okusi izmiješali. Paprike prerežite na pola i očistite od sjemenki, a porom ih napunite piletinom koju ste pripremili. Posložite ih na pleh za pečenje i pecite desetak minuta na 350 Celzijevih stepeni, sve dok paprike de postanu hrskave. Kako biste postigli svježinu ovog jela dodajte komadiće manga na svaku od paprika i poslužite.
Kremasta pileća supa s tortiljom
Sastojci:
pileća prsa
luk
bijeli luk
jalapeno
pileća supa
paradajz narezan na kockice
čili u prahu
mlijeko
crni i bijeli grah
kukuruz
kiselo vrhnje
limeta
avokado
zapečene tortilje
Priprema:
Ono što je najbolje kod ovog recepta jeste da vam je potrebno svega 30 minuta. U jednu veliku šerpu stavite nasjeckanu piletinu, koju ćete kuhati 20 minuta, a potom dodajte ostale sastojke izuzev avokada i limete. Kuhajte još nekih 15 minuta a potom dodajte kiselo vrhnje i pustite da kuha još nekoliko minuta. Sve sipajte u duboke zdjelice a na sam vrh dodajte nekoliko komadića avokada i limete, te poslužite uz zapečene tortilje. Ukoliko ne volite da vam je hrana koju jedete ljuta, iz sastojaka izbacite jalapeno papričice.
Pileći prutići s kukuruznim pahuljicama
Sastojci:
0,5 kg fileta pilećih prsa
2 jaja
malo senfa, provjerite na deklaraciji da nema glutena/alergena
200-300 grama usitnjenih kukuruznih pahuljica bez glutena
so, biber
bijeli luk u prahu
Priprema:
Rernu zagrijte na 190 Celzijevih stepeni. U maloj zdjelici umutite senf i jaja, a na tanjiru pomiješajte začine i usitnjene kukuruzne pahuljice. Pileća prsa narežemo na filete i umočite ih u smjesu od senfa i jaja, a potom uvaljajte u kukuruzne pahuljice. Na papir na pečenje poslažite meso i pecite u rerni oko 15-20 minuta, sve dok piletina ne dobije zlatnosmeđu boju. Kao prilog možete koristiti kuhano povrće po želji.
Pozov čitateljima: Nadmećite se u kulinarskom znanju!
Dragi naši čitatelji ukoliko želite da neke od vaših najboljih recepata podijelite s nama možete nam pisati na [email protected]. Najkreativnije ćemo objaviti, a na posljetku, najboljeg kuhara ili kuharicu i simbolično darovati.