Proljeće je na pragu, pa ne bi škodilo da teške zimske obroke zamijenimo s nešto laganijim. Za početak, zobene pahuljice su idealna namirnica koja stvara sitost, a ne deblja. Osim toga, zobene pahuljice snižavaju holesetrol, jačaju imunitet, te reguliraju probavu. U nastavku vam donosimo jednostavan i ukusan recept!
Sastojci:
1 šolja zobenih pahuljica
350 ml vode ili domaćeg kravljeg mlijeka (ili mješavine vode i mlijeka)
¼ čajne kašike cejlonskog cimeta
prstohvat soli
med
1 banana, oguljena i narezana
šaka grožđica ili sušenog voća
Priprema:
1. Zobene pahuljice i mlijeko ili vodu stavite u lonac za kuhanje.
2. Na srednjoj vatri pustite da zakuha.
3. Na laganoj vatri kuhajte 5-7 minuta, uz povremeno miješanje.
4. Dodajte so i cimet, a zatim dobro promiješajte.
5. Zobenu kašu servirajte u zdjelicama.
6. Na vrh stavite bananu i sušeno voće.
7. Dodajte otprilike ¼ šolje mlijeka, a zatim prelijte medom.
Prijatno!