Chia sjemenke su bogate omega-3 masnim kiselinama, te proteinima. Kad ih ostavite u tekućini da nabubre, njihova struktura postaje gelasta, stoga su idealan sastojak za pravljenje pudinga. U nastavku vam donosimo jedan takav recept, uz dodatak kokosovog mlijeka i cimeta.
Sastojci
2 šolje kokosovog mlijeka
1/2 šolje chia sjemenki
1/2 kašike ekstrakta vanilije
1/4 šolja javorova sirupa
1/4 kašike cejlonskog cimeta
Priprema
1. Ako pravite s mljevenim sjemenkama, stavite sve sastojke u blender, te miksajte na najvećoj brzini 1-2 minute.
2. Pripremate li puding s cijelim chia sjemenkama, stavite u blender sve sastojke osim njih, a zatim izmiksajte. Nakon toga dodajte chia sjemenke, pa opet izmiksajte.
3. Prebacite puding u staklenu posudu s poklopcem, te stavite u frižider na 4 sata ili ostavite tokom noć,i kako bi se stvorila fina, gelasta struktura.
Napomena: tokom prvog sata protresite puding ili ga još jednom izmiksajte kako bi se stvorila ujednačena tekstura.