Evociramo uspomene na djetinjstvo receptom za domaći hljeb

Piše: Redakcija

U doba naših predaka nisu postojale pekare, pa su domaćice tijesto za hljeb mijesile same i pekle u posebnim krušnim pećima. Iako danas postoji mnogo varijacija na temu, najljepši osjećaj je ispeći kruh na starinski način. U nastavku vam donosimo jedan takav recept, koji će zasigurno evocirati uspomene na djetinjstvo.

Sastojci

30 g svježeg kvasca ili 21 g suhog kvasca
30 g šećera
30 g soli
625 ml mlake vode
500 g oštrog brašna
500 g glatkog brašna
brašno za posipanje
malo maslaca

Priprema

1. U usku i visoku posudu s mlakom vodom stavite šećer i kvasac, zatimih dobro promiješajte, kako bi se otopili. Posudu pokrijte tanjirićem i pustite da nadođe.

2. Nakon što kvasac nadođe, stavite ga u mješavinu s brašnom i soli, te miješajte kašikom sve dok se tekućina ne poveže. Smjesu zatim istresite na čistu radnu površinu.

3. Tijesto zamijesite rukama. Ukoliko je previše vlažno i lijepi se za ruke, po njemu pospite malo brašna. Tijesto mijesite, valjajte i presavijajte, sve dok ne postane glatko (minimalno pet minuta).

4. Tijestu koje ste dobili dodajte još malo brašna i vratite u posudu, zatim je pokrijte prozirnom folijom na sat vremena kako bi tijesto nadošlo. Ako želite da proces bude brži, rernu zagrijte na 50°C, potom je isključite i u nju stavite prekriveno tijesto.

5. Nakon što tijesto nadođe, stavite ga na čistu radnu površinu i mijesite 2 minute, kako biste iz njega izbacili zrak. Oblikujte hljeb, pa ga zarežite po vrhu. Nakon toga, stavite ga u pleh i pustite da ponovo nadođe. Kad se veličina hljeba udvostruči, zagrijte rernu na 225°Ci možete početi sa pečenjem.

6. Hljeb pecite 25-35 minuta. U slučaju da niste sigurni da je hljeb gotov, izvadite ga, okrenite i ”kucnite” po dnu. Ako zvuči ”šuplje”, pečen je. Ako ne, vratite ga nazad u rernu.

7. Nakon što je hljeb gotov, ostavite ga da se ohladi. Nemojte ga rezati dok je još vreo.

8. Po želji, tijestu možete dodati začine, masline ili maslinovo uljei dobit ćete aromatizirani hljeb.

Pročitajte još