Svi bi se mi htjeli konstantno zdravo hraniti, ali to u većini slučajeva nije moguće. Životni tempo koji je jako ubrzan nam to ne dozvoljava, ali nezdravi obroci koje svi jako volimo, poput pomfrita, mogu postati oni zdravi, a mi smo upravo takve recepte pripremili za vas
Zdravi pomfrit
Sastojci:
4 kašičice maslinovog ulja
4 srednja krmpira za pečenje
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice svježe mljevenog crnog bibera
1/4 šoljice mljevenog parmezana
Priprema:
Prekrijte lim za pečenje aluminijskom folijom, premažite s 2 kašičice maslinovog ulja. Stavite na stranu. Izrežite krompir po dužini na klinove debljine 1 centimetar. Prebacite u veliku zdjelu. Dodajte preostalo maslinovo ulje i prebacite u lim. Krompirove klinove pospite solju i crnim biberom. Pecite u rerni na 450 Celzijevih stepeni 12 minuta. Okrenite krompir, pospite parmezanom i pecite 10 do 12 minuta ili dok ne omekšaju i poprime zlatnu boju.
Veganska tortilja s lećom
Sastojci:
tortilja
2 cherry paradajza
1/2 paprike
malo peršuna
100 g leće
začini: so, biber, chilly
malo maslinovog ulja
Priprema:
Leću je najbolje koristiti onu kuhanu, iz limenke jer ćete tako uštedjeti na vremenu. Na tavi zagrijte ulje pa nakratko stavite bijeli luk, tek da se zacakli. Procijedite leću i istresite u ulje s bijelim lukom, dodajte začine i malo prodinstajte da se arome sljube. Potom istresite leću na tortilju i dodajte na kockice narezanu papriku i na četvrtine narezan cherry paradajz. Na kraju, dodajte malo svježeg peršuna pa dobro umotajte tortilju.
Grilovani biftek zamijenit će želju za hamburgerom
Sastojci:
Komad kvalitetnog bifteka
celer
So
Biber
Začini po želji
Priprema:
Za razliku od ramsteka koji zahteva drugačiji tretman, biftek može da se marinira samo nekoliko sati, a već ga možete koristiti nakon dva sata mariniranja. Biftek stavite u miks bibera, začina za “steak”, dodajte mljeveni ili cijeli lovorov list. Nalijte maslinovo ulje. I nikako ne stavljajte so u ovoj fazi. Zagrejte rernu na 200 Celzijevih stepeni i pripremite tanak lim. Zagrijete i grill-tiganj do usijanja na ringli. Bez ulja. Meso neka bude sobne temperature. Posolite samo stranu koja će prva imati kontakt s tiganjem. Idealna je krupna morska so. Prva strana koja se prži je uvijek ona ljepša, koja će biti gore kada servirate. Spustite biftek na posoljenu stranu 3 minuta, ne pomjerajte ništa i ne stavljajte više od 2 komada bifteka u standardni grill tiganj. Posolite i drugu stranu. Okrenite tu drugu stranu i ostavite na tiganju oko tri minute. Prebacite biftek u pleh i ubacite u zagrijanu rernu na tačno tri minute. Izvadite i servirajte.