Cheesecake na malo drugačiji način

Piše: Redakcija

 

Japanski cheesecake osvježavajućeg i posebnog okusa koji potiče iz zemlje izlazećeg sunca vrijedi probati ako ste ljubitelj poslastica. Donosimo vam recept koji najbolje opisuje kako ovaj ukusni kolač provesti u djelo, čak i ako niste baš vješti u pripremi kolača.

Sastojci

Smjesa sa sirom:

  • 400 g kremastog sira
  • 6 žumanjaka
  • 80 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 1/2 kašike limunovog soka
  • ribana korica pola ekološkog limuna
  • 80 g glatkog brašna
  • 20 g gustina
  • prstohvat soli

Smjesa s bjelanjcima:

  • 6 bjelanjaka
  • 80 g šećera
  • 1 kašičica limunovog soka

Dodatno:

  • malo maslaca za premazivanje kalupa
  • šećer u prahu

Priprema

  1. Odvojite žumanjke i bjelanjke. Kremasti sir miješajte nekoliko minuta dok ne omekša. Postepeno dodajite žumanjke u sir i sve dobro izmiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
  2. U smjesu sa žumanjcima i sirom dodajte šećer, vrhnje za šlag i maslac koje ste prethodno malo rastopili na blagoj vatri, prstohvat soli, malo limunovog soka, koricu ekološkog limuna i aromu vanilije i sve dobro promiješajte. Dodajte brašno i gustin i ponovno sve dobro promiješajte.
  3. Izmiješajte bjelanjake u snijeg uz pomoć miksera. Započnite na nižoj brzini, nakon minute dodajte sok limuna i postepeno šećer, tako što ćete postepeno povećati brzinu na maksimum i miksati 2 minute. Pola smjese dodajte u prethodnu smjesu sa žumanjcima i sirom, sve dobro promiješajte pa dobijenu smjesu umiješajte u preostalu polovinu snijega. Sve zajedno dobro promiješajte.
  4. Kalup premažite maslacem i pobrašnite, a višak brašna otresite. Na dno možete staviti i papir za pečenje, no vodite računa da brašno ne smije doći na bočne plohe kalupa, jer će zaustaviti proces dizanja kolača tokom pečenja.
  5. Dobivenu smjesu ulijte u kalup, pa ga obložite aluminijskom folijom da ne bi unutra došla voda koju je potrebno uliti. Naime, potrebno je kalup staviti u veći, a sa strane uliti vruću vodu (razina vode neka iznosi oko 2,5 cm). Na taj način kolač neće izgoriti, a bit će kremast i prozračan.
  6. Cheesecake stavite da se peče u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni 20 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 150 i nastavite peći još 30 minuta bez otvaranja pećnice. Poslije, otvorite pećnicu, izvadite kolač iz kalupa sa vodom i vratite ga natrag u pećnicu i tek je onda ugasite. Ostaviti tako još narednih pola sata. Kanije, otvorite malo pećnicu i ostavite da se tako hladi narednih 45 minuta.
  7. Kolač prije posluživanja posipajte šećerom u prahu i pustite da se hladi barem 3 sata u frižideru.

View this post on Instagram

*スフレチーズケーキ* こんにちは🎵 * 前postの、私のスフチレシピ🎵を見て下さりありがとうございました~😌💗💗 * 沢山書きたい事…お伝えしたい事がある中で枠の中にまとめるのは大変💦読み辛くてすみません…🙏 * まずは訂正💦 レモン…5g となっていますが正しくは レモン汁…5gです! 皆さん、お分かりだとは思いますが(笑)よろしくお願い致します🙇✨ * それから、ふっくらスフチの写真は、焼いた後そのまま20分オーブンに置き、オーブンからバットごと取り出したら、バットに浸かったまま上からあんずジャムを塗ってバットから出し→型から出しお皿に乗せ→側面シートをはがしてすぐの写真で底型は、ついたままです😌✨ 冷めるともう少し下がってきます。冷蔵庫で冷やすと、生地がしまるので更にもう少し縮みます。私は、撮影後に冷蔵庫でしっかり冷やしてから包丁で底型とオーブンシートの間に大きめの包丁をぐるりと入れ、ケーキを浮かしつつシユッと型を取っています👍️✨ * 撮影関係なければ、ジャムは塗らず、側面のオーブンシートを外し、しっかりあら熱が取れてから、別のお皿にオーブンシートを敷き、ケーキの焼き面に添えてひっくり返し、底型を取ってお皿を添えてもう一度ひっくり返し、焼き面のお皿を外せば若干重みで潰れますが、オーブンシートの効果で表面が剥がれず綺麗に外せますよ🎵(どんなオーブンシートでも大丈夫。) * 下火・横火対策は、レシピの方法で足らなければ、大きめの型やシリコン型を更に足してみたり、天板に代わるものを更に足してみたり調整してみて下さいね🎵 ガスオーブンでも温度、下火・横火対策を強めにすれば上手く焼けるのではと思っています😌✨ * 只今、cookpadにレシピを準備中💪😆✨✨ * レシピアップが完了したら、ストーリーでご連絡するので、そちらも是非宜しくお願いしますね~🙋💗💗 * コメントは、先ほど頂いたばかりなのでお気遣いなく~😊💗 * * #スフレチーズケーキ#石窯ドーム#れいこさんの割れないスフチ#今日のおやつ#手作りケーキ#手作りスイーツ#お菓子作り#私のおいしい写真#おうちカフェ#おうちごはんlover#マカロニメイト #フーディーテーブル#コッタ#cotta#cottaアンバサダー#sweets#japanesecheesecake #homemadesweets#cheesecake #cake#instacake @ouchicafe_jp

A post shared by Reiko*oven (@reiko.ovenlife) on

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti