Veoma ukusne energetske kuglice za vegane

Piše: Redakcija

Zamislite super ukusne delicije za koje vam ne treba rerna, a koje su gotove za samo deset minuta. One postoje. Energetske kuglice ostavite u frižider i jedite ih za doručak ili kao grickalicu kada god poželite

 Raw Paleo kuglice

Sastojci:

100 g hurmi

100 g badema

2 kašičice kokosovog ulja

2 kašičice mješavine chia sjemenki, lana i susama

prstohvat soli

1/2 kašičice cejlonskog cimeta

kokos mrvice

kašičica kakaa

vanilija

 

Priprema:

Stavite bademe i sjemenke u sjeckalicu, te ih sameljite da dobiju brašnastu strukturu. Dodajte u sjeckalicu hurme dok se sastojci ne sjedine. Podijelite smjesu na dva dijela. U jedan dio dodajte malo kokosovih mrvica i cimet, a u drugi kakao i vaniliju. Vlažnim rukama oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokos ili kakao, a možete i u sjemenke lana ili susama.

 

Kuglice s mangom i kokosom

Potrebno:

100 g suhog manga

100 g kokosovog brašna

100 g oguljenih badema

75 g suhog grožđa

50 g sušenih brusnica

kašika kokosovog ulja

3 kašike kokosovog brašna za valjanje

 

Priprema:

Mango prelijte vodom i ostavite pet minuta da omekša. Isto uradite sa suhim grožđem i brusnicama. U blender stavite omekšali mango, kokos i bademe, pa miksajte u kratkim intervalima. Dodajte ocijeđeno suho grožđe i brusnice, te kašiku kokosovog ulja. Miksajte nekoliko minuta dok smjesa ne postane ljepljiva, a zatim ostavite u frižider 30-ak minuta. Nakon toga oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokos. Čuvajte na hladnom mjestu.

 

Kuglice s pistacijama

Sastojci:

140 g neslanih pistacija

65 g kokosa

3 velike kašike sirovog kakao praha

kašika ekstra djevičanskog kokosovog ulja

15 očišćenih i natopljenih svježih hurmi

sjeckani pistacio za uvaljati kuglice

 

Priprema:

U multipraktiku pomiješajte pistacio i kokos do fine smjese brašna. Nakon toga im dodajte ostale sastojke i miješajte do fine kremaste smjese. Smjesu stavite u zamrzivač nakratko da se stisne. Izvadite, te oblikujte u kuglice. Svaku kuglicu uvaljajte u sjeckani pistacio.

 

Energetske loptice

Sastojci:

125 g oraha

50 g zobenih pahuljica

260 g hurmi

2 kašike rogač praha

prstohvat soli

kokos i chia sjemenke

 

Priprema:

U procesoru hrane dobro izblendajte orahe, zobene pahuljice, hurme i prstohvat soli dok se ne formira smjesa. Ako je granulasto, dodajte kašiku kokosovog ulja ili još hurmi te miksajte dok se ne formira smjesa. Rukama oblikujte loptice. Uvaljajte loptice u kokos, prah rogača i chia sjemenke.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti