Skrenite misli i napravite veganska jela koja će se svidjeti i najizbirljivijima

Piše: Redakcija

Veganska prehrana temelji se na žitaricama, mahunarkama, voću i povrću, dok se u njoj izbjegavaju meso, riba, morski plodovi, jaja, mlijeko, mliječni proizvodi i sve ostale namirnice životinjskog porijekla. Ukoliko ste vi među onima koji trenutno razmišljaju kako preći na veganski način prehrane, donosimo vam ukusne recepte za koje vam ne treba mnogo novca

Kajgana na veganski način
Sastojci:
400 g tofua
½ male glavice luka
crvena paprika
100 g šampinjona
2 čajne kašike delikatesnog kvasca
½ čajne kašike kurkume
½ čajne kašike bijelog luka u prahu
¾ čajne kašike soli
½ čajne kašike bibera
malo maslinovog ulja

Priprema:
Pomiješajte sve začine u posebnoj zdjelici. Izvadite tofu iz pakiranja, ocijedite na kuhinjskom papiru i izrežite na kockice. Možete ga i rukom lomiti, kako biste dobili nepravilne oblike sličnije kajgani. Na malo ulja popržite luk pa dodajte papriku i gljive. Pržite dok ne poprime boju i dok većina vode iz gljiva ne ispari. Smjesi u tavi dodajte tofu i još ga malo kuhačom usitnite. Umiješajte začine i sve pržite još pet minuta uz miješanje.

 

Tjestenina s umakom od avokada i krastavca
Sastojci:
velika zucchini tikvica
4 cherry paradajza
ljuta papričica
klice soje
naribana korica limuna
avokado srednje veličine
svježi krastavac
sok jednog limuna
2 čehna bijelog luka
1/4 kašičice bibera

Priprema:
U lonac stavite vodu i posolite je. Naribajte zucchini tikvicu na rezance, kao špagete, i kuhajte je pet minuta. Maknite lonac s vatre i procijedite vodu. Za umak narežite avokado i svježi krastavac, istisnite bijeli luk i iscijedite limunov sok. Sve zajedno usitnite dok ne postane kremasto i začinite po želji. U duboki tanjir stavite špagete od tikvice, prelijte ih kremastim umakom, te jelo ukrasite narezanim cherry paradajzom, ljutom papričicom, klicama soje i naribanom koricom limuna.

 

Sirove tortilje
Sastojci:
Za tortilje:
1/2 čaše narezanog luka
čaša kukuruza
čaša narezanog paradajza
1/4 čaše mljevenog lana
so i biber
Za namaz od indijskih oraščića:
čaša indijskih oraha
1/4 čaše nutritivnog kvasca
1/2 kašičice kurkume
čehno bijelog luka
3/4 čaše vode
sok od pola limuna
Smjesa za punjenje:
1/3 čaše oraha
1/3 čaše suncokretovih sjemenki
kašičica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
po želji kumin, korijander, so, biber i salsa umak

Priprema:
Usitnite luk, kukuruz i paradajz sve dok ne dobijete kašu. Dodajte mljeveni lan, so i biber i miješajte da biste dobili gustu smjesu. Ako treba, u smjesu dodajte još lana. Iz smjese napravite tortilje i ispecite ih. Za namaz od indijskih oraha potrebno je da sve sastojke usitnite u blenderu ili štapnim mikserom dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Sastojke kojim ćete puniti tortilju izmiješajte u blenderu, smjesa treba biti sačinjena od komadića. Nakon toga namažite tortilje salsom, smjesom za punjenje i namazom od indijskih oraščića. Zarolajte ih i prekrijte ostatkom namaza i smjese za punjenje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti