Svi smo barem jednom doživjeli neugodnu snagu virusa i bakterija, stoga bilo da želimo djelovati preventivno ili se odbraniti od njih, ali i kad smo u fazi oporavka, trebamo osnažiti imunitet. Zbog toga smo za vas pripremili ukusne recepte s mnogo povrća za jačanje imuniteta
Američka pita s piletinom i pečurkama
Sastojci:
500 g pilećeg filea
2 kašike maslinovog ulja
150 g šampinjona
manja glavica crvenog luka
čehno bijelog luka
50 g putera
2 kašike brašna
300 ml mlijeka
200 ml pileće supe
rendani muskatni oraščić
svježe mljeveni bijeli biber
prstohvat soli
šaka svježeg peršuna
500 g gotovog testa
jaje
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni. U tavu sipajte maslinovo ulje i pržite piletinu. Dodajte isječene šampinjone i pržite dok piletina ne porumeni. Piletinu i gljive izvadite iz tave, dodajte isjeckani crveni i bijeli luk i pržite tri minuta. Zatim pomiješajte luk s piletinom i gljivama. Istopite puter u tavi, dodajte brašno, miješajte i držite na vatri dva minuta, dok se ne dobije ujednačena masa. U zdjeli pomiješajte pileću supu i mlijeko, dodajte oraščić, so i biber. Potom pomiješajte s masom od brašna i miješajte dok se ne izjednači. Prokuhajte smjesu na pari dok se ne zgusne, uz konstantno miješanje. Prelijte sos preko gljiva i piletine i pospite isjeckanim, svježim peršunom. Ostavite da se ohladi. Gotovo tijesto stavite u kalup i ivice premažite jajetom. Potom ubacite smjesu od gljiva i piletine, i prekrijte tijestom. Premažite pitu jajetom, odsijecite suvišne ivice. Napravite otvore na piti i stavite je u rernu. Pecite između 20 i 25 minuta i poslužite toplu.
Sočne i slasne lazanje sa zelenim povrćem
Sastojci:
kašika putera
kašika brašna
300 ml povrtnog temeljca
125 g parmezana
tikvica
150 g mozzarella sira
limunov sok
so
biber
ljuta paprika
250 g tijesto za lazanje
200 g graška
200 g mahune
Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C. U manjoj zdjeli otopite puter, dodajte brašno uz miješanje otprilike jedne minute. Dodajte temeljac postepeno uz miješanje, a zatim dodajte 100 g naribanog parmezana i kuhajte nekoliko minuta da se sir otopi. Dodajte limunovu koricu i sok te začinite sa soli, biberom i ljutom paprikom. Tikvicu i mozzarellu narežite na tanke kriške. U vatrostalnu zdjelu za lazanje ulijte malo umaka pa posložite jedan red listova za lazanje. Zatim poslažite 1/3 povrća, tikvice, graška i mahune. Zalijte s 1/3 umaka pa posipajte s 1/3 parmezana. Ponovite postupak sa slaganjem još dva puta. Na površinu poslažite kriške mozzarelle i pecite 30-45 minuta.
Pire od graška
Sastojci:
400 g graška
vezica mješavine začinskog bilja
2 kašike kiselog vrhnja
50 g putera
so
Priprema:
U zdjelu za kuhanje stavite grašak, puter i vezicu začinskog bilja, nalijte hladnu vodu. Stavite kuhati na najjaču temperaturu. Kada grašak prokuha, smanjite temperaturu na najnižu, poklopite zdjelu i kuhajte 20-ak minuta, da grašak omekša. Kada je grašak skuhan, izvadite vezicu začina, procijedite grašak i sačuvajte tekućinu u kojoj se kuhao. Stavite grašak u blender i ulijte otprilike 0,5 dl vode u kojoj se kuhao te kratko izmiksajte. Dodajte vrhnje, posolite po ukusu i još malo izmiksajte da se grašak i vrhnje dobro sjedine.
Pečena mrkva i cvekla
Sastojci:
4 cvekle
2 mrkve
dl vrhnja
2 kašike svježeg kozijeg sira
svježe mljeveni biber
so
maslinovo ulje
limunov sok
Priprema:
Cveklu ogulite i razrežite na četvrtine, mrkvu operite i ogulite ako je potrebno. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje, posložite cveklu i mrkvu, lagano posolite, pobiberite i posipajte maslinovim uljem. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C otprilike 20 minuta, dok cvekla i mrkva ne postanu mekane i dobiju hrskavu koricu. U zdjeli pomiješajte svježi koziji sir s kiselim vrhnjem, začinite sa soli, svježe mljevenim biberom i limunovim sokom po ukusu. Servirajte kao umak uz pečeno povrće.