Ojačajte organizam slasnim ručkom

Piše: Redakcija

Svi smo barem jednom doživjeli neugodnu snagu virusa i bakterija, stoga bilo da želimo djelovati preventivno ili se odbraniti od njih, ali i kad smo u fazi oporavka, trebamo osnažiti imunitet. Zbog toga smo za vas pripremili ukusne recepte s mnogo povrća za jačanje imuniteta

 

Američka pita s piletinom i pečurkama

Sastojci:

500 g pilećeg filea

2 kašike maslinovog ulja

150 g šampinjona

manja glavica crvenog luka

čehno bijelog luka

50 g putera

2 kašike brašna

300 ml mlijeka

200 ml pileće supe

rendani muskatni oraščić

svježe mljeveni bijeli biber

prstohvat soli

šaka svježeg peršuna

500 g gotovog testa

jaje

 

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni. U tavu sipajte maslinovo ulje i pržite piletinu. Dodajte isječene šampinjone i pržite dok piletina ne porumeni. Piletinu i gljive izvadite iz tave, dodajte isjeckani crveni i bijeli luk i pržite tri minuta. Zatim pomiješajte luk s piletinom i gljivama. Istopite puter u tavi, dodajte brašno, miješajte i držite na vatri dva minuta, dok se ne dobije ujednačena masa. U zdjeli pomiješajte pileću supu i mlijeko, dodajte oraščić, so i biber. Potom pomiješajte s masom od brašna i miješajte dok se ne izjednači. Prokuhajte smjesu na pari dok se ne zgusne, uz konstantno miješanje. Prelijte sos preko gljiva i piletine i pospite isjeckanim, svježim peršunom. Ostavite da se ohladi. Gotovo tijesto stavite u kalup i ivice premažite jajetom. Potom ubacite smjesu od gljiva i piletine, i prekrijte tijestom. Premažite pitu jajetom, odsijecite suvišne ivice. Napravite otvore na piti i stavite je u rernu. Pecite između 20 i 25 minuta i poslužite toplu.

 

Sočne i slasne lazanje sa zelenim povrćem

Sastojci:

kašika putera

kašika brašna

300 ml povrtnog temeljca

125 g parmezana

tikvica

150 g mozzarella sira

limunov sok

so

biber

ljuta paprika

250 g tijesto za lazanje

200 g graška

200 g mahune

Priprema:

Zagrijte rernu na 180°C. U manjoj zdjeli otopite puter, dodajte brašno uz miješanje otprilike jedne minute. Dodajte temeljac postepeno uz miješanje, a zatim dodajte 100 g naribanog parmezana i kuhajte nekoliko minuta da se sir otopi. Dodajte limunovu koricu i sok te začinite sa soli, biberom i ljutom paprikom. Tikvicu i mozzarellu narežite na tanke kriške. U vatrostalnu zdjelu za lazanje ulijte malo umaka pa posložite jedan red listova za lazanje. Zatim poslažite 1/3 povrća, tikvice, graška i mahune. Zalijte s 1/3 umaka pa posipajte s 1/3 parmezana. Ponovite postupak sa slaganjem još dva puta. Na površinu poslažite kriške mozzarelle i pecite 30-45 minuta.

 

Pire od graška

Sastojci:

400 g graška

vezica mješavine začinskog bilja

2 kašike kiselog vrhnja

50 g putera

 so

Priprema:

U zdjelu za kuhanje stavite grašak, puter i vezicu začinskog bilja, nalijte hladnu vodu. Stavite kuhati na najjaču temperaturu. Kada grašak prokuha, smanjite temperaturu na najnižu, poklopite zdjelu i kuhajte 20-ak minuta, da grašak omekša. Kada je grašak skuhan, izvadite vezicu začina, procijedite grašak i sačuvajte tekućinu u kojoj se kuhao. Stavite grašak u blender i ulijte otprilike 0,5 dl vode u kojoj se kuhao te kratko izmiksajte. Dodajte vrhnje, posolite po ukusu i još malo izmiksajte da se grašak i vrhnje dobro sjedine.

 

Pečena mrkva i cvekla

Sastojci:

4 cvekle

2 mrkve

dl vrhnja

2 kašike svježeg kozijeg sira

svježe mljeveni biber

so

maslinovo ulje

limunov sok

Priprema:

Cveklu ogulite i razrežite na četvrtine, mrkvu operite i ogulite ako je potrebno. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje, posložite cveklu i mrkvu, lagano posolite, pobiberite i posipajte maslinovim uljem. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C otprilike 20 minuta, dok cvekla i mrkva ne postanu mekane i dobiju hrskavu koricu. U zdjeli pomiješajte svježi koziji sir s kiselim vrhnjem, začinite sa soli, svježe mljevenim biberom i limunovim sokom po ukusu. Servirajte kao umak uz pečeno povrće.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti