Odličan recept za domaću pizzu

Piše: Redakcija

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-u9FMAKd5Z/

Pizza je najpoznatije jelo na svijetu. U bilo kojem kutku Zemlje, na svakom jeziku, svaki konobar će razumjeti kad kažete “pizza” .Ona je najglobalnije jelo najglobalnijeg razdoblja u razvoju čovječanstva. Savrešenu pizzu možete napraviti i u vašoj kuhinji te eksperimentirati sa sastojcima, a ukućani će sigurno biti zadovoljni.

Tijesto:

950 g brašna

1/2 l vode

80 ml ulja

2 kašičice soli

2 kašičice šećera

1/2 kockice kvasca

Nadjev:

300 g omiljene salame

200 g šampinjona

200 g suhog mesa ili sudžuke

1 glavica crnog luka

origano

masline

kečap

jaja

sir

Priprema:

U toplu vodu staviti kašičicu šećera i izdrobiti kvasac. Sačekati da naraste. U brašno staviti so, ostatak šećera, ulje, i vodu sa kvascem. Umijesiti tijesto (ako je potrebno dodati još brašna). Podijeliti tijesto na 2 dijela i ostaviti da naraste (odprilike 15 minuta). Oba pleha posuti brašnom (da se tijesto ne zalijepi) potom razvući tijesto rukama. Sipati kečap i razmazati. Zatim redajte sastojke po želji. Na svaku 1/8 tijesta koristiti jaje (po želji). Staviti da se peče u prethodno zagrijanu rernu na 190 stepeni.

Savjet za bolju aromu: Prije premazivanja tijesta kečapom, možete pomiješati u posudu origano, malo kopra i kečap da odstoji pa onda premazati tijesto.

Pročitajte još