Slasne kocke od višanja za cijelu porodicu

Piše: Redakcija

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B1_dTx6HcSv/

Višnja i čokolada su idealan spoj okusa, a ovo je poslastica koja će se sigurno dopasti cijeloj porodici. 

Sastojci:

3 jajeta

200 g šećera

180 ml mineralne vode

120 ml ulja

200 g pšeničnog griza

200 g mljevenih oraha

1 kesica praška za pecivo

1 kašika ruma

600 g očišćenih višanja ( svježe ili zaleđene )

Smjesa za preliv:

140 g šećera

180 ml mlijeka

100 g crne čokolade za kuhanje

50 g maslaca

Priprema:

Pripremiti pleh, veličine 35 x 20cm. Premazati ga uljem, posuti brašnom i, blago, rukama udarati po plehu, da se brašno svuda, ravnomjerno, rasporedi. Višak brašna istresti.

Odvojiti bjelanca od žumanaca. U posudu staviti bjelanca i početi sa mućenjem. Kada bjelanca počnu da se zgušnjavaju, dodavati šećer, uz neprekidno mućenje. Kada se dobije čvrsti snijeg, dodavati jedno po jedno žumance i nastaviti sa mućenjem, sve dok se ne dobije kremasta, svijetla smjesa.

Zatim dodati mineralnu vodu, rum i ulje. Sjediniti sve. Ubaciti mješavinu brašna, praška za pecivo i oraha. Dobro sjediniti. Na kraju dodati višnje, prethodno ocijeđene. Promiješati kašikom i ravnomjerno sipati u pripremljeni pleh. Staviti da se peče, u prethodno zagrijanu rernu, na 180 stepeni. Kada površina kolača dobro porumeni prekriti je aluminijskom folijom i nastaviti sa pečenjem. Pečeni kolač (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađen kolač isjeći na kocke.

Smjesa za preliv: U manju posudu staviti šećer, preliti ga sa mlijekom pa staviti na vatru, da provri. Kada smjesa provri smanjiti temperaturu i ubaciti isjeckani maslac i čokoladu. Mješati dok se svi sastojci ne sjedine i dok se ne dobije gladak preliv. Toplim prelivom preliti ohlađeni kolač i ostaviti da kolač upije preliv, pa ga ostaviti u frižider, da se dobro ohladi.

Prijatno!

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti