Višnja i čokolada su idealan spoj okusa, a ovo je poslastica koja će se sigurno dopasti cijeloj porodici.
Sastojci:
3 jajeta
200 g šećera
180 ml mineralne vode
120 ml ulja
200 g pšeničnog griza
200 g mljevenih oraha
1 kesica praška za pecivo
1 kašika ruma
600 g očišćenih višanja ( svježe ili zaleđene )
Smjesa za preliv:
140 g šećera
180 ml mlijeka
100 g crne čokolade za kuhanje
50 g maslaca
Priprema:
Pripremiti pleh, veličine 35 x 20cm. Premazati ga uljem, posuti brašnom i, blago, rukama udarati po plehu, da se brašno svuda, ravnomjerno, rasporedi. Višak brašna istresti.
Odvojiti bjelanca od žumanaca. U posudu staviti bjelanca i početi sa mućenjem. Kada bjelanca počnu da se zgušnjavaju, dodavati šećer, uz neprekidno mućenje. Kada se dobije čvrsti snijeg, dodavati jedno po jedno žumance i nastaviti sa mućenjem, sve dok se ne dobije kremasta, svijetla smjesa.
Zatim dodati mineralnu vodu, rum i ulje. Sjediniti sve. Ubaciti mješavinu brašna, praška za pecivo i oraha. Dobro sjediniti. Na kraju dodati višnje, prethodno ocijeđene. Promiješati kašikom i ravnomjerno sipati u pripremljeni pleh. Staviti da se peče, u prethodno zagrijanu rernu, na 180 stepeni. Kada površina kolača dobro porumeni prekriti je aluminijskom folijom i nastaviti sa pečenjem. Pečeni kolač (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađen kolač isjeći na kocke.
Smjesa za preliv: U manju posudu staviti šećer, preliti ga sa mlijekom pa staviti na vatru, da provri. Kada smjesa provri smanjiti temperaturu i ubaciti isjeckani maslac i čokoladu. Mješati dok se svi sastojci ne sjedine i dok se ne dobije gladak preliv. Toplim prelivom preliti ohlađeni kolač i ostaviti da kolač upije preliv, pa ga ostaviti u frižider, da se dobro ohladi.
Prijatno!