Sve je lakše uz miris domaćih kolačića

Piše: Redakcija

Budući da je porodica danas zbog mjera zaštite 24 sata zajedno, mnoge domaćice u želji da pripreme ukusne obroke više vremena provode u kuhinji. Ove sedmice vas savjetujemo kako da pripremite mirisne kolače. Brzi i jednostavni keksi ne traže mnogo sastojaka, a najvažniji začini su ljubav i mašta

Kuglof od vanilije i svježeg sira

Sastojci:

4 jaja, 3 kašike šećera, 300 g svježeg sira, 10 g arome vanilije, 100 g rižinog brašna, 50 g kukuruznog škroba, kašičica praška za pecivo, prstohvat soli, sok jednog grejpa, 2 kašike šećera

Priprema:

Odvojite žumanjke i bjelanjke. U bjelanjke dodajte prstohvat soli i istucite snijeg. U žumanjke dodajte šećer, te ih miješajte dok ne postanu pjenasti. Polako dodajte svježi sir i sve dobro sjedinite. U smjesu dodajte aromu vanilije, brašno i škrob, te prašak za pecivo. Naposljetku, dodajte i snijeg, pazeći da smjesa ostane što prozračnija prilikom miješanja. Tijesto stavite u namašćeni kalup za kuglof, koji ste lagano prekrili šećerom. Pecite 35-40 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Kuglof pustite da se malo prohladi prije nego ga pokušate okrenuti i izvući is kalupa. Za glazuru, kuhajte sok jednog grejpa sa šećerom dok se ne reducira u sirup. Servirajte kolač sa sirupom i šećerom u prahu.

Brzi kolač od jabuka

Sastojci:

120 g glatkog brašna, kašičica praška za pecivo, prstohvat soli, 120 g putera, 150 g šećera, 2 velika jaja, kašičica ekstrakta vanilije, 3 kašike ruma, 2 slatke jabuke

Priprema:

Operite, ogulite i narežite jabuke na kockice. Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Kalup za tortu promjera 24 centimetra premažite puterom, a dno prekrijte papirom za pečenje. Omekšali puter izmiksajte sa šećerom u pahuljastu smjesu pa dodajite jedno po jedno jaje. Ulijte ekstrakt vanilije i rum, a zatim dobro izmiksajte. Suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo i so, uspite u pripremljenu smjesu pa izmiješajte drvenom kašikom, a na kraju dodajte i jabuke. Prelijte tijesto u pripremljeni kalup, zagladite pa po vrhu pospite malo šećera, otprilike jednu punu kašiku. Pecite 40 minuta te  provjerite čačkalicom je li kolač pečen. Pustite da se ohladi prije nego što ga počnete vaditi iz kalupa. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu.

 Čokoladni banana hljeb s jabukom i orasima

Sastojci:

140 g brašna, 70 g kakao praha, 50 g šećera, 2 kašike meda, 2 zrele banane, jabuka, jaje, 50 g putera, 5 kašika ulja, kašičica ekstrakta vanilije, prašak za pecivo, prstohvat soli, 50 g tamne čokolade, 100 grama oraha

Priprema:

Prosijte brašno s kakao prahom i praškom za pecivo. Orahe i čokoladu grubo nasjeckajte. Polovicu jednog i drugog ostavite za dekoraciju. Otopite puter. Jaje pjenasto umutite sa šećerom. Dodajte ekstrakt vanilije, med, so, puter i ulje.  Viljuškom zgnječite bananu, a jabuku ogulite i naribajte. Dodajte ih smjesi s jajima. Zatim dodajte suhe sastojke i dobro izmiješajte. Naposljetku silikonskom kuhačom umiješajte polovicu nasjeckanih oraha i čokolade. Smjesu prebacite u kalup obložen papirom za pečenje. Pospite ostatkom čokolade. Pecite na 180 Celzijevih stepeni 50 minuta. Ohladite i po želji ukrasite tako da površinu tanko premažete medom koji ste blago razrijedili vodom i pospite sjeckanim orasima.

Mug cake

Sastojci:

2 kašike kokosovog mlijeka, 2 kašike bademovog brašna, 2 kašike kakaa, 2 kašike šećera, ½ kašičice ekstrakta vanilije, prstohvat soli  

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke i prelijte ih u posudicu za souffle ili lijepu šoljicu. Pecite u mikrovalnoj rerni  90 sekundi. Najbolje je da šoljicu izvadite i provjerite. Pustite da odstoji minutu, a potom servirajte uz tučeno vrhnje ili kuglicu sladoleda.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti