Mislite da znate napraviti savršene kiflice: Niste probali naše

Piše: Redakcija

Obožavamo ih još tople, a pripremljenim po ovom receptu, poželjet ćete im se vratiti čak i idućeg dana. Ako prežive, naravno. Tajna najmekših kiflica krije se u jajima i maslacu, a za dodatni užitak, svakako razmislite da ih napunite sirom i salamom po želji ili možda svježim sirom u kombinaciji sa špinatom, a možete naravno i neku slatku varijantu napraviti.

Prazne ih možete poslužiti uz sos po želji, od njih pripremiti sendviče ili ih poslužiti uz nareske, mesne i bezmesne paštete.

Potrebno vam je:

  • 1000 g bijelog brašna
  • 1 kesica kvasca
  • 3 jaja
  • 1 kašičica šećera
  • 3 šalice suncokretovog ulja
  • 400 ml toplog mlijeka
  • 100 g maslaca + 50 g za ribanje
  • 1 kašičica soli

Postupak pripreme:

U manjoj posudi stavite kašiku brašna, kvasac, šećer i dio mlakog mlijeka. Dobro promiješajte. Ostavite na toplom da se udvostruči. U veću posudu uspite brašno, dodajte sol, u sredini napravite udubinu i uspite pripremljeni kvasac, ulje, mlako mlijeko, otopljeni maslac, jaja i izmiješajte mekano tijesto (po potrebi dodati još malo mlakog mlijeka). Mijesite tako dugo dok ne dobijete glatko i rastezljivo tijesto koje se odvaja od ruku i posude. Tako pripremljeno tijesto pokrijte krpom i ostavite na toplo da se udvostruči jedan sat. Potom ga ponovo promiješajte par minuta. Podijelite tijesto na četiri jednaka dijela i od njih formirajte kugle. Stavite ih na nauljen papir, prekrijte krpom i pustite da se “odmaraju” još petnaestak minuta. Od svake kugle oblikujte okruglu koru debljine oko 1 cm i izrežite je na osmine, tako da dobijete 32 komada u obliku trokuta. Savijajte ih u kiflice od šireg kraja prema užem. Poredajte ih u lim, pospite brašnom, po njima naribajte maslac i pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na temperaturu 250 stepeni a prije pečenja smanjili na 200 stepeni, odnosno dok se ne podignu i dobiju žutorumenu boju.

Prijatno!

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti