Stigao je ramazan, sveti mjesec posta u kojem se muslimani širom svijeta odriču hrane i vode u toku dana. Donosimo vam jedan jednostavan recept za pripremu iftarskog jela.
Sastojci:
- 1 veći pileći file
- Salama
- Nekoliko kriški sira gaude ili edamera
- Brašno, jaja, mlijeko i prezla
- So
- Krompir
- Gljive ili povrće po izboru
Priprema:
Pileće filete izrezati na tanje šnicle, malo istući i posoliti, na njih staviti krišku sira i salame i lagano zarolati, po potrebi fiksirati čačkalicom. U jedan tanjir staviti malo brašna, u drugi umutiti jaje sa malo mlijeka i soli a u treći prezlu. Rolnice valjati prvo u brašno, pa jaja i na kraju u prezlu i redati u tepsiju, krompir oguliti i isjeći na tanje kriške, kako bi se krompir ispekao a rolnice ne bi prepekle (zato su bolje rolovane jer se neće tako brzo isušiti), staviti so i vegetu, ulje i gljive i sve fino poredati u tepsiji. Peći na 220 stepeni dok sve porumeni. Rolnice možete blago pouljiti. Uz to servirajte salatu po želji.
Prijatno!