Neka ručak miriše na bijeli luk

Piše: Redakcija

Bijeli luk je možda i prva biljka na svijetu koja je službeno proglašena ljekovitom. Ima visoku nutritivnu vrijednost. Bijeli luk sadrži: vodu, bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vlakna i minerale; natrij, kalij, magnezij, kalcij, fosfor, sumpor i željezo. Glavni vitamini koje sadrži su: karoten, vitamin E, B1, B2, B3 i vitamin C. Glavnu zdravstvenu vrijednost daje mu biljni antibiotik – alicin. Zbog toga ga dodajte svakom vašem obroku i uživajte u jedinstvenom mirisu i okusu

Salata od koprive s bijelim lukom

Sastojci:

kilogram koprive

vezica mladog bijelog luka

2 jaja

vezica peršuna

500 ml ulja

kašika sirćeta

so

Priprema:

Koprivu očistite, operite i naparite u vrućoj vodi. Sitno je nasjeckajte i sjedinite sa sitno nasjeckanim mladim bijelim lukom i peršunom. Salatu posolite, prelijte sirćetom i uljem. Tvrdo skuhana jaja nasijecite na kriške i njima ukrasite salatu.

Pečene paprike s bijelim lukom

Sastojci:

6 paprika

so

ulje

sirće

manja glavica bijelog luka

peršun

Priprema:

Ispecite paprike i stavite ih u najlon kesu da odstoje, da se kasnije lakše ogule. Poredajte oguljene paprike u tanjir. Dodajte sitno isjeckan bijeli luk. Začinite solju. Prepržite ulje i prelijte paprike. Dodajte sirće. Pospite isjeckanim peršunom.

Štapići od hljeba s bijelim lukom

Sastojci:

2 bageta

2 čehna bijelog luka

 150 ml maslinovog ulja

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni. Bagete isijecite na tri dijela po dužini, a nakon toga ih prepolovite, tako da dobijete otprilike 12 štapića. Stavite ih u tepsiju. Bijeli luk pomiješajte s maslinovim uljem i premažite štapiće pomoću četkice. Pecite ih 20 minuta ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Krompir iz rerne s ruzmarinom i bijelim lukom

Sastojci:

Kilogram krompira

Grančica ruzmarina

šolja bijelog vina

3 čehna bijelog luka

Pola glavice crvenog luka

maslinovo ulje

so

biber

Priprema:

Ogulite krompir i narendajte ga na tanke krugove, ili samo tanko kao na slici zasijecite krompir. Isijecite bijeli luk i ruzmarin nasitno, a luk na polumjesece. Začinite sve začinima, dodajte biber i so. Namažite dno odgovarajuće tepsije maslinovim uljem i sipajte bijelo vino. Poredajte krugove krompira ispravljene, ali ih ne pritiskajte mnogo čvrsto. Prelijte maslinovim uljem i stavite da se peku u prethodno zagrijanoj rerni na 180 Celzijevih stepeni otprilike 50 minuta. Servirajte pečeni krompir dok je još topao. Krompir u rerni s ruzmarinom i bijelim lukom je sjajan.

Pročitajte još