Bijeli luk je možda i prva biljka na svijetu koja je službeno proglašena ljekovitom. Ima visoku nutritivnu vrijednost. Bijeli luk sadrži: vodu, bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vlakna i minerale; natrij, kalij, magnezij, kalcij, fosfor, sumpor i željezo. Glavni vitamini koje sadrži su: karoten, vitamin E, B1, B2, B3 i vitamin C. Glavnu zdravstvenu vrijednost daje mu biljni antibiotik – alicin. Zbog toga ga dodajte svakom vašem obroku i uživajte u jedinstvenom mirisu i okusu
Salata od koprive s bijelim lukom
Sastojci:
kilogram koprive
vezica mladog bijelog luka
2 jaja
vezica peršuna
500 ml ulja
kašika sirćeta
so
Priprema:
Koprivu očistite, operite i naparite u vrućoj vodi. Sitno je nasjeckajte i sjedinite sa sitno nasjeckanim mladim bijelim lukom i peršunom. Salatu posolite, prelijte sirćetom i uljem. Tvrdo skuhana jaja nasijecite na kriške i njima ukrasite salatu.
Pečene paprike s bijelim lukom
Sastojci:
6 paprika
so
ulje
sirće
manja glavica bijelog luka
peršun
Priprema:
Ispecite paprike i stavite ih u najlon kesu da odstoje, da se kasnije lakše ogule. Poredajte oguljene paprike u tanjir. Dodajte sitno isjeckan bijeli luk. Začinite solju. Prepržite ulje i prelijte paprike. Dodajte sirće. Pospite isjeckanim peršunom.
Štapići od hljeba s bijelim lukom
Sastojci:
2 bageta
2 čehna bijelog luka
150 ml maslinovog ulja
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni. Bagete isijecite na tri dijela po dužini, a nakon toga ih prepolovite, tako da dobijete otprilike 12 štapića. Stavite ih u tepsiju. Bijeli luk pomiješajte s maslinovim uljem i premažite štapiće pomoću četkice. Pecite ih 20 minuta ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
Krompir iz rerne s ruzmarinom i bijelim lukom
Sastojci:
Kilogram krompira
Grančica ruzmarina
šolja bijelog vina
3 čehna bijelog luka
Pola glavice crvenog luka
maslinovo ulje
so
biber
Priprema:
Ogulite krompir i narendajte ga na tanke krugove, ili samo tanko kao na slici zasijecite krompir. Isijecite bijeli luk i ruzmarin nasitno, a luk na polumjesece. Začinite sve začinima, dodajte biber i so. Namažite dno odgovarajuće tepsije maslinovim uljem i sipajte bijelo vino. Poredajte krugove krompira ispravljene, ali ih ne pritiskajte mnogo čvrsto. Prelijte maslinovim uljem i stavite da se peku u prethodno zagrijanoj rerni na 180 Celzijevih stepeni otprilike 50 minuta. Servirajte pečeni krompir dok je još topao. Krompir u rerni s ruzmarinom i bijelim lukom je sjajan.