Jeftini ručak: Tri fenomenalna prijedloga kojima nećete moći odoljeti

Piše: Redakcija

 

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B1jXMdPo1Sg/

Ako nemate ideju šta da spremite, a želite malo jeftiniji ručak, onda obavezno probajte jedan od ova tri recepta.

Ljuta curry piletina

Ukoliko želite da ovo jelo bude malo laganije, umjesto pavlake za kuhanje možete staviti i grčki jogurt. A ako ne želite da bude ljuto, umjesto čilija stavite samo crvenu mljevenu papriku. Proljetna varijanta bi bila sa mladim lukom umjesto praziluka.

Sastojci za 2 porcije:

  • 1 veći pileći file
  • 1 veći komad praziluka i tamno zeleni dio
  • 100 ml pavlake za kuhanje
  • 1 kašika curryja
  • 1 kašičica ljutog čili praha
  • so, biber, ulje

Priprema

Praziluk operite i isjecite na kolutove. Meso isjecite na komadiće. Na malo ulja propržite praziluk par minuta, a onda mu dodajte bijelo meso. Sipajte pola šoljice vode da ne bi zagorjelo. Dodajte curry i čili, promješajte tako da svaki komad mesa bude uvaljan u začine. Dodajte soli i bibera po ukusu. Možete dodati još malo začina ako želite da bude pikantno. Kada meso bude prženo, dodajte još pola šoljice vode (oko 100ml) i pavlaku za kuhanje. Ugasite šporet i pustite da se krčka. Služite uz rižu.

Čamčići od tikvica sa sirom

Ovaj recept je toliko dobar da morate da ga isprobate.

Dobar je trik prokuhati tikvice prije nego što se pečenja u rerni, jer na ovaj način upiju vodu i ne budu suhe kad se ispeku.

Sastojci za 2 porcije:

  • 1 tikvica srednje veličine
  • 150 g sitnog sira
  • 1 jaje
  • 1 čehno bijelog luka
  • 30 g sitno narendanog tvrdog sira
  • so, biber, ulje

Priprema

Tikvicu ogulite i prepolovite na pola. Ubacite tikvice u šerpu sa dosta ključale vode i kuhajte nekih 10-ak minuta. Tikvice treba malo da omekšaju, ali ne i da budu gnjecave. Uključite rernu da se grije na 200°C. Izvadite tikvice iz vode i ostavite ih da se malo hlade, a onda ih po sredini izdubite tako da dobijete čamčiće. Sačuvajte sredinu tikvice. U posudi i pomješajte sitan sir, jaje, sitno isjeckan bijeli luk, i sitno isjeckanu sredinu tikvice, kao i so i biber, ali pazite sa soli jer sir može da bude već dovoljno slan. Svaki čamčić malo pouljite, a onda filujte ovom smjesom. Prekrijte rendanim tvrdim sirom. Pecite nekih 20-ak minuta, ili dok sir na tikvicama ne porumeni.

View this post on Instagram

Čamčići… ili tikvice punjene mljevenim mesom. Ukusno i relativno jednostavno jelo s puno povrća za zabavan obrok. Za nas troje, uzeli smo 3 tikvice i 500g junećeg mljevenog mesa. Tikvice prerežite na pola uzdužno i izdubite unutrašnost žlicom da dobijete oblik čamčića. To što ste izdubili nasjeckajte na male komadiće. Sitno sjeckani luk popržite na masti ili ulju i dodajte mljeveno meso. Mješajte dok svo meso ne dobije sivu boju. Dodajte ostatke sjeckane tikvice. Posolite, pobiberite, dodajte peršina, bosiljka i lovorov list. Sve zajedno promiješajte i kuhajte lagano cca 20 min. Kada je gotovo, napunite smjesom čamčiće. Na vrh posipajte sitno ribani sir i sve to zajedno stavite u pećnici na 180 °C nekih pola sata. . . . . . . . . #njami #njam #njamnjam #tikvice #tikvica #večera #vecera #vecere #dobrahrana #zdravo #ukusno #jednostavno #coolinarika #coolinarka #kuhanje #kuhanjejezakon #tatakuha #kuvanje #domacakuhinja #domacahrana #domace #domacejedomace #hungryhungry #igfoodies #yahoofood #foodie #foodstagram #foodstagramming #ukusnoizdravo #likeforlikes

A post shared by Tata u kuhinji (@tataukuhinji) on

Italijanska gusta čorba

Italijanska gusta čorba je odličan izbor jer ne samo što ne zahtijeva skupe sastojke, već je i vrlo zdrava. Ako meso zamjenite sojinim ljuspicama ili čak mini falafelima, ovo se može pretvoriti i u odlično vegansko jelo.

Što se začina tiče, ovdje bi odlično išao curry ili čak cimet. Ne plašite se da eksperimentišete! Također, možete služiti sa kašikom kisele pavlake ili kiselog mlijeka preko. Pustite mašti na volju i dozvolite da vas ovaj jednostvan recept očara.

Sastojci za 4 porcije:

  • 1 crni luk
  • 1 čehno bijelog luka
  • 1 paprika šilja
  • 1/2 tikvice oko 250 g
  • 2 krompira oko 250 g
  • 300 g mljevenog mesa
  • 1 šolja soka od paradajza oko 300 ml
  • 1 kašika mljevene crvene paprike
  • suhi biljni začin, biber, ulje

Priprema

Crni i bijeli luk ogulite i isjeckajte. Tikvicu i krompir također ogulite i isjecite na komade veličine jednog zalogaja. Papriku šilju isjecite na pola, pa na tanke trakice. Na malo ulja propržite prvo oba luka, a onda dodajte mljeveno meso i mješajte tako da ne ostane u većim grudvicama. Odmah dodajte papriku, tikvicu, krompir, crvenu mljevenu papriku, suhi biljni začin i biber i promješajte. Pržite zajedno nekoliko minuta. Dodajte paradajz sok i 2 čaše vode. Kada provri, kuhajte još 15 minuta, dok krompir ne bude mekan. Pred kraj kuhanja provjerite da li je dovoljno začinjeno, pa dodajte još malo suhog biljnog začina, bibera i crvene mljevene paprike ukoliko je potrebno.

Prijatno!

Pročitajte još